Zdrava hrana za jači imunitet

Jačanje imuniteta lako se može postići pravilnim izborom hrane i tako se mogu sprečiti mnoge infekcije i bolesti. Ukoliko nas bolest obuzme, onda se, jačanjem imuniteta i prepisanom terapijom lekara, ona lakše može savladati.
Zova
Prema brojnim istraživanjima, sirup dobijen iz ploda ovog prastarog narodnog leka poseduje potencijal da blokira viruse koji izazivaju prehlade i grip. Dodatna istraživanja su pokazala da zova može i te kako pomoći za što brži oporovak od gripa ili prehlade. Ono što takođe brojni naučnici ističu jeste da je i pored ovih saznjanja potrebno izvršiti još istraživanja, jer sama činjenica da je ova biljka bogata antioksidantima ukazuje na to da može biti od velike pomoći i prilikom borbe protiv raznih upala.
Šampinjoni
Nikako nemojte potcenjivati hranljivu vrednost koju ova vrsta pečuraka ima. Šampinjoni sadrže dosta selena, kao i antioksidanata, a niski nivoi selena dovedeni su u direktnu vezu sa težim oblicima gripa. Isto tako, vitamini iz B grupe – riboflavin i niacin, koji se takođe mogu naći u šampinjonima, igraju bitnu ulogu u jačanju imunog sistema. Brojna istraživanja, pretežno sa životinjama, otkrila su da ova vrsta pečuraka ima antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno dejstvo.
Ostrige
Deluju kao afrodizijak, ali jačaju i imuni sistem, jer sadrže mineral cink. Ovaj mineral je bitan zbog toga što ima antivirusno dejstvo, kao i zbog toga što je jako bitan kada su u pitanju određena zaduženja imunog sistema, poput zaceljivanja rana.
Lubenica
Laici smatraju da lubenica i krastavac sadrže mnogo vode, a malo vitamina. Lubenica je osvežavajuća i izuzetno bogata moćnim antioksidantom pod imenom glutathion. Poznato je da ovaj antioksidant jača imuni sistem kako bi se lakše izborio sa infekcijama. Najviše ga ima u mesu koje se nalazi tik iznad kore lubenice.
Bademi
Jedna šaka badema može zaštiti vaš imuni sistem od negativnih uticaja stresa. Četvrtina šolje badema nosi u sebi 50% dnevno neophodne količine vitamina E, koji jača naš imuni sistem. Sadrži, takođe, riboflavin i niacin, iz grupe vitamina B, koji pomažu prilikom oslobađanja od negativnih efekata koje stres nosi.
Grejpfrut
Ovo voće je izuzetno bogato vitaminom C. Ipak, potrebno je sprovesti još puno istraživanja kako bi se pouzdano saznalo da li je moguće unositi dovoljne količine vitamina C samo kroz hranu radi lečenja prehlada ili gripa. Sam grejpfrut je prebogat flavonoidima – prirodnim hemijskim jedinjenjima za koja se pouzdano zna da povećavaju aktivnost imunog sistema. Za one koji ne vole grejpfrut najbolja zamena su narandže i mandarine.
Čaj
Zeleni ili crni čaj? Za koji god se odlučite, nećete pogrešiti, jer su obe vrste bogate polifenolima i flavonidima, a to su najbolji borci protiv bolesti. Naime, ovi antioksidanti poznati su i kao iskusni "lovci" koji pronalaze i uništavaju štetne slobodne radikale.
Brokoli
Lak za nalaženje i jako dobar dodatak uz sva jela i obroke, brokoli može predstavljati osnovu snage našeg imunog sistema. Prepun je hranljivih supstanci koje štite naš organizam od oštećenja, a sadrži i vitamin A, C i glutathion.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bademibrokoličajcrni čajimunitetjačanje imunitetajužno voćelubenicamineraliostrigešampinjonivitaminizdrava ishranazeleni čajzova
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Natalija Pavkov

    Osnovno i jedino pravilo dobrog imuniteta: treba ga negovati tokom CELE godine ishranom, tj. uzimanjem SEZONSKOG povrća i voća sa NAŠEG podneblja u svežem stanju (razne salate i slane i slatke), sve žitarice, što manje prerađevina, što manje šećera (belog) jer zakiseljava krv, što više enzima. Najednostavnije je ući u knjižaru i potražiti knjigu o zdravoj hrani, jer onakvi smo kako se hranimo!