Znate li koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Mali je procenat ljudi koji ne vole da se zaslade, na primer, palačinkama sa džemom od šljiva ili kajsija ili povremeno sebe počaste slatkim doručkom – kriškom hleba premazanom pekmezom, a čak i oni priznaće da nijedan ukus iz detinjstva nije ravan onom koji je imala upravo bakina domaća slatka zimnica.

Danas su nam ovi proizvodi dostupni u marketima pa se sve manji broj domaćica odlučuje da ih samostalno priprema, međutim, i kada se nađemo među rafovima prodavnice, čitajući natpise sa teglica, uvek smo u dilemi da li je onaj bakin čuveni namaz zapravo bio džem, pekmez ili marmelada. Večitom nedoumicom nedavno su se bavili i tviteraši i pokušali da odgonetnu glavnu razliku među ovim poslasticama.

„Molim vas, razlika između džema, pekmeza i marmelade… Samo bez lupanja, izistinski me zanima“, napisala je jedna korisnica Tvitera i mnogi su se odmah složili da i njih muči ista dilema, pa su zajednički pokušali da je reše.

U komentarima su se odmah izdvojili interesantni odgovori.

„Džem je valjda univerzalni naziv za namaz od voća, marmelada je ono homogeno kupovno, voda, sokić od voća i neki čvrstin, a pekmez je od šljive“, „Tehnolozi ih dele na osnovu sadržaja šećera i pektina: pekmez samo voće vidljivi komadi, džem sa šećerom, marmelada šećer + pektin. Nadam se da sam dobro upamtila, davno cimerka u Studenjaku spremala Tehnologiju prerade voća i povrća“, „DŽem je engleska reč, pekmez turska, marmelada portugalska“, „U konzistenciji. Pekmez je „grublje“ strukture, a marmelada finije“, „Pekmez se kuva bez šećera dok se ne zgusne, marmelada se pravi brzim kuvanjem pasiranog voća a džem se priprema kuvanjem celog voća ili isečenog na komadiće“, nagađali su korisnici.

Neki su priznali da su mislili da su džem i pekmez samo različiti nazivi za istu poslasticu, a bilo je i šaljivih odgovora.

„Nema razlike, parče hleba namazano sa bilo kojim od ta tri kad ti ispadne, pada na namazanu stranu“, „Pekmez je od moje babe a džem iz prodavnice…“, „Svi su mazljivi, s tim što je đem više đemast, pekmez više pekmezast, a marmelada, ona je doista mazljiva…“, glasili su neki od komentara.

Čini se da do kraja niko od učesnika rasprave nije uspeo da odgonetne dilemu do kraja i ponudi potpun odgovor.

Verovali ili ne, postoji poseban Pravilnik baš o kvalitetu voćnih džemova, želea, marmelade, pekmeza i zaslađenog kesten pirea koji razlikuje čak devet vrsta ovakvih proizvoda koje smo do sada sve zvali i smatrali – jednim. To su: voćni džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele marmelada, domaća marmelada, zaslađeni kesten pire i pekmez.

Sve ove poslastice prave se od voća ili njegovih produkata, a razlikuju se po fizičkim, hemijskim i senzorskim svojstvima, navodi se u Pravilniku, zatim po svojstvima sirovina od kojih se prave, po njihovoj količini, kao i količini drugih sastojaka koji se upotrebljavaju u proizvodnji ovih proizvoda, ali i mnogim drugim karakteristikama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džempekmez
Komentari (0)
Dodaj komentar