0vih 9 namirnica vrtoglavo povećavaju holesterol, a jedemo ih stalno

Vaša ishrana utiče na nivo holesterola, a ono što već svi znaju je da ne treba preterivati sa puterom ili masnim komadima mesa. Međutim, neke namirnice koje bi možda nutricionisti preporučili, prema jednom medicinskom portalu najgore utiču na visinu holesterola.

Mlevena ćuretina

„Čak i kada je mlevena ćuretina označena kao 85% bez masti, ona ima 12,5 grama masti u porciji od 85 grama“, kaže dr. sc. Kristin Rozenblom, profesorka nutricionizma na Državnom univerzitetu Džordžije.

Njen savet: mlevena ćureća prsa mogu da budu zdrava zamena za mleveno meso, ali pazite na veličinu porcije zbog masti. Birajte mleveno meso, bilo ćureće ili goveđe, koje je najmanje 90% nemasno.

Najnovija studija dokazala koji vitamin je ključan za sprečavanje razvoja kancera

Dodatni šećeri

Dodati šećeri su povezani sa nižim nivoima HDL („dobrog“) holesterola. Američko udruženje za srce preporučuje da ne unose više od 100 kalorija iz dodatog šećera dnevno za žene i 150 kalorija za muškarce.

Pire krompir

Krompir nije problem – već drugi sastojci. „Većina pire krompira, posebno u restoranima, uključuje velike porcije putera, kajmaka, punomasnog mleka, pavlake i/ili krem sira, pretvarajući savršeno zdrav krompir u bombu zasićenih masti“, kaže savetnica za ishranu Marisa Mur.

Naručite običan pečeni krompir i začinite ga povrćem, salsom ili nemasnom pavlakom.

Pica

Ukusno je, ali punjenja od sira i mesnih proizvoda dodaju dosta masti. Držite se jednog parčeta, lagano nanesite sir i dodajte mu puno povrća bogatog vlaknima.

Proizvodi od punomasnog mleka

„Mlečna hrana je bogata hranljivim materijama, puna kalcijuma, proteina, vitamina i minerala. Ali ako je vaš izbor punomasni mlečni proizvod, mogli biste da dobijete ogromnu dozu zasićenih masti“, kaže nutricionistkinja Elizabet Vord.

Kada odaberete mlečni proizvod sa niskim sadržajem masti, dobićete sve nutritivne prednosti bez dodatnih kalorija ili masti. Ako volite punomasni sir, „kontrola porcija je rešenje“, kaže Vordova.

Kokosovo ulje

Kokos, kokosovo ulje, palmino ulje, ulje palminih koštica i kakao puter su biljna hrana koja sadrži zasićene masti. „Pročitajte etikete i uživajte u ovim proizvodima u malim dozama kako ne biste ugrozili nivo holesterola“, kaže Koni Dikman, direktorka za ishranu na Univerzitetu u Vašingtonu.

Ghee (rafinisani puter)

Ghee je deo tradicionalne indijske dijete, ali je veoma bogat zasićenim mastima. „Takođe ima visok sadržaj palmitinske kiseline, koja začepljuje arterije“, kaže Vahida Karmali, istraživač ishrane na Univerzitetu Kolumbija.

Pite i peciva

Lisnato testo, kremasti nadjevi, peciva punjena sirom, sve unose veliku dozu zasićenih masti, jer često uključuju puter, kajmak, krem sir i/ili punomasno mleko. Maslac ili krem je ono što čini koru tako lepom i hrskavom. Birajte voćne pite i kontrolišite porcije ove vrste hrane.

Kokice

Ako im se doda mast za pečenje i dodatak putera, uz velike količine soli, to može predstavljati problem za nivo holesterola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holesterolnamirnice
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dosta više gluposti o mastima. Ne postoji apsolutno nikakva veza između masti i holesterola. Holesterol zavisi od toga koliki je nivo insulina u krvi, a nivo insulina zavisi od toga koliko šećera i ugljenih hidrata unosite u organizam. Šećer i ugljeni hidrati kojima zatrpavamo organizam dovode do problema sa holesterolom. Ovakve tekstove pišu ljudi koji pojma nemaju kako organizam funkcioniše i kako se procesuira hrana koju jedemo.