3 sjajna razloga zašto treba da jedete jagode, a zdravlje srca je prvi: Evo kako da ih očistite od pesticida

Jagode su sinonim za proleće i leto, a gotovo da ne postoji osoba koja može da im odoli.

Ovo sočno i ukusno bobičasto voće ne samo što čuva dobro zdravlje, već je dobro i za vitku liniju. Svega osam jagoda je dovoljno da se zadovolji dnevna potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, jagode se posebno preporučuju za zdravlje srca.

Jagode smanjuju rizik od srčanih bolesti
Istraživanja su pronašla vezu između bobičastih voćki i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati opservacija rađenih na hiljadama ljudi pokazala su da redovna konzumacija bobičastog voća vodi do smanjenja rizika od preuranjene smrti zbog srčanih bolesti.

Dobre za holesterol
Bobičasto voće i jagode mogu da poboljšaju dobar holesterol i povoljno deluju na regulaciju krvnog pritiska. Jagode mogu i da poboljšaju lipidni profil krvi, dobro deluju na vaskularne funkcije, poboljšavaju antioksidantna svojstva u krvi…

Jagode regulišu nivo šećera
Bitna dobrobit jagoda je i da regulišu nivo šećera u krvi. One imaju relativno nizak glikemijski indeks, pa je jasno da dobro deluju na regulaciju glukoze.

Prema rezultatima studija, one usporavaju varenje glukoze i redukuju visoke pikove glukoznih i insulinskih nivoa kada se jedu uz obroke koji su bogati ugljenim hidratima, u poređenju sa onim koji se događaju kad se obrok jede bez jagoda. Dakle, mogu da budu korisne za prevenciju metaboličkih sindroma i dijabetesa tipa 2.

Istovremeno, ukoliko vodite računa o svojoj koži i želite da je učinite blistavom i lepom, jagode su odličan izbor, jer podstiču proizvodnju kolagena, a on je među najvažnijim belančevinama za ljudski organizam, odgovoran za stanje kože, hrskavice, noktiju i kose.

Međutim, problem mogu predstavljati pesticidi, koji se u velikoj meri koriste pri tretiranju jagoda.

Iako se pesticidi koriste u dozvoljenim normama, ipak je sigurnije da ga operete pre nego što počnete da ih jedete.

Sve što vam je potrebno za uklanjanje pesticida sa voća i povrća imate u svojoj kuhinji, a u pitanju su soda bikarbona, so i sirće, prenosi Blicžena.

Jagode operite, a onda ih stavite u veliku posudu. Pomešajte vodu i sirće, tako da odnos bude 3:1, na primer, na tri čaše vode stavite jednu čašu sirćeta, pa ostavite voće i povrće da odstoji najmanje 30 minuta.

Posle pola sata, ocedite jagode od vode i sirćete, pa nalijte čiste vodu i dodajte jednu kašiku soli i jednu kašiku sode bikarbone.

Ostavite ih da ostoje oko 20 minuta, pa ih dobro operite od mlazom vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jagodepesticidi
Komentari (0)
Dodaj komentar