Antioksidanti – branioci organizma (2)

Unutar našeg tela postoji čitava armija antioksidanata koja nas štiti od procesa starenja i bolesti.
Mnoge studije su dokazale da nam antioksidanti pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, čuvaju nam memoriju, smanjuju rizik od degenerativnih bolesti poput Parkinsonove ili Alchajmerove, umanjuju bol, umanjuju zamor u mišićima, sprečavaju neka oboljenja oka, čak pomažu i protiv bora.
Opisaćemo neke od najvažnijih antioksidanata:
Selen
Preporučena dnevna doza je 55 mikrograma. Ovaj mineral obavlja dvostruku dužnost u organizmu: sam deluje kao antioksidant i ubrzava prirodni telesni proces proizvodnje antioksidanata. Na Univerzitetu u Arizoni urađeno je istraživanje o lekovitosti selena na grupi od 1.312 pacijenata obolelih od raka kože. Istraživanje je trajalo čak deset godina. Jednoj grupi ubrizgavano je dnevno 200 mikrograma selena, a drugoj grupi davan je placebo lek. Pokazalo se da je u prvoj grupi čak za 18% manja smrtnost od bilo koje vrste raka.
Najbolji izvori selena: brazilski oraščići (95,8 mikrograma po orahu) i morski račići (33,7 mikrograma na 90 grama)
Vitamin E
Preporučena dnavna doza je 15 miligrama. Ovaj antioksidant bori se protiv srčanih bolesti, jača imunitet i pomaže u zaustavljanju oštećenja ćelija (oštećenje koje na kraju može prouzrokovati kancer). Takođe – ovaj vitamin pomaže da se znaci starenja ne pokažu rano na našem licu. Prema jednom istraživanju, miševi koji su bili izloženi ultravioletnom zračenju manje su imali bora ako im je davan vitamin E (i drugi antioksidanti u manjoj količini).
Najbolji izvori vitamina E: semenke suncokreta (10,3 miligrama na 30 grama), orasi (4,3 miligrama na trideset grama) i kikiriki buter (2,9 miligrama na dve kašičice).
Vitamin C
Preporučena dnevna doza je 75 miligrama. Ovaj vitamin nije samo zaštitnik od prehlade. On takođe pomaže da telo efikasno iskoristi vitamin E. Vitamin C štiti arterije i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Najbolji izvori: papaja, papričice i brokoli.
Karotenoidi
Ovaj pigment štiti kožu i oči od štetnog sunčevog zračenja.
Najbolji izvori: šargarepa, spanać.
Polifenol
Čuva memoriju.
Najbolji izvori: tamna čokolada (od tamnog kakaoa), crveno vino, čaj i kafa.
Koenzim Q-10
Koristan u prevenciji migrene i u snižavanju povišenog krvnog pritiska.
Najbolji izvori: pileće grudi i sve vrste ribe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vitamin e
Komentari (0)
Dodaj komentar