Antioksidanti u bobičastom voću

Razno voće, naročito bobičasto, puno je antioksidanata, koji su esencijalni za dobro zdravlje.
Bobičasto voće može se naći tokom čitave godine, a najviše svežih plodova ima tokom leta. Ovo voće čini ukusnijim razne poslastice – sladolede, parfeee, kolače i torte, a najznačajnije je zbog obilja antioksidanata. Jedna studija je pokazala da svega jedna šolja ovog voća sadrži dovoljno antioksidanata da biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma. Naravno, nutricionisti poručuju: nemojte se zadovoljiti samo bobičastim voćem, iako je toliko hranljivo, jer zdrava ishrana zahteva raznovrsnost.
Maline, jagode, kupine, brusnice, borovnice i dr. – sve ove namirnirnice možete naći sveže tokom proleća i leta, a u sušenom obliku ih ima na našim pijacama tokom čitave godine. U supermarketima ih možete naći u zamrznutom obliku, a možda ste i sami ostavili nekoliko pakovanja u zamrzivaču.
Šta su zapravo antioksidanti?
To su važni elementi pomoću kojih se naš organizam bori protiv bolesti. Naučnici smatraju da antioksidanti pomažu u prevenciji i oporavku ćelija usled oksidacije, prirodnog procesa kroz koji prolaze ćelije. Mali procenat ćelija bude oštećen tokom oksidacije i pretvara se u slobodne radikale, što može izazvati lančanu reakciju i oštetiti još ćelija, a to može prouzrokovati nastanak bolesti. Aktivnost slobodnih radikala povezana je sa nastankom kancera, alchajmerove i parkinsonove bolesti.
Studija koja je izučavala prisustvo i dejstvo antioksidanata u namirnicama obuhvatila je 100 vrsta hrane, uključujući i sledeće namirnice: voće, povrće, cerealije, koštunjave plodove, peciva i začine.
Kao vodeće su se izdvojile sledeće namirnice: brusnica, borovnica i kupina. Jabuke su takođe visoko rangirane, kao i sušeno voće. Dobro su se pokazale i breskva, mango i lubenica.
Kako da dobijemo što više antioksidanata iz voća?
Iako neke voćke i neko povrće sadrže mnogo antioksidanata, telo ne može da apsorbuje čitavu količinu. Neki nutriconistički eksperti savetuju da neke biljke podvrgnemo kratkoj termičkoj obradi, radi bolje apsorpcije hranljivih elemenata. Na primer, jedna studija je pokazala da ako se borovnice malo obare na pari, nivo upotrebljivih antioksidanata raste.
Još uvek nema dovoljno naučnih istraživanja o upotrebljivosti hranljivih elemenata, tj. apsorpciji, iz hrane. Upravo zato se treba hraniti raznovrsno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bobicasto voceborovnicebrusnicekupinemaline
Komentari (0)
Dodaj komentar