Biljke koje isceljuju (1)

Nova naučna istraživanja pokazuju ono što je, zapravo, u narodu oduvek bilo poznato – neke biljke imaju moć da ublaže bol. Imaju značajnu ulogu i u prevenciji Alchajmerove bolesti, raznih vrsta raka i srčanih oboljenja. Hiljadama godina biljke su korišćene u tu svrhu, a sada je i naučno dokazana njihova lekovitost, čak i u redukciji povišenog krvnog pritiska i holesterola, kod artritisa i u mnogim drugim stanjima. Otkrivene su neverovatne nove moći nekih biljaka, kao na primer moć da odstrane kancerogene ćelije, ili značajna uloga u lečenju od alkoholizma.
Naučnici se slažu: biljke i drugi prirodni proizvodi mogu biti delotvorni u lečenju kao i tradicionalni tretmani, često bez ikakvih negativnih nuspojava i kontraindikacija.
Biljke o kojima je reč često su i začinske, pa možete njihovu lekovitost iskoristiti u svojim omiljenim receptima. Koje su to najlekovitije među biljkama?
Cimet – snižava nivo šećera u krvi
U novijoj nemačkoj studiji, dokazano je da su dijabetičari redukovali nivo šećera u krvi za 10% kada su svakodnevno koristili ekstrakt cimeta.
Cimet može takođe sniziti holesterol. U drugoj studiji sa dijabetičarima, utvrđeno da se redovnim uzimanjem cimeta snižava nivo holesterola za 13%, a nivo triglicerida za 23%.
Cimet kao začin treba što češće koristiti, ali vodite računa da ne preterate, jer velika količina uzeta odjednom nije zdrava.
Ruzmarin – u borbi protiv raka
Prženje mesa na visokim temperaturama može stvoriti neke kancerogene supstance. Nivo tih štetnih supstanci biće znatno manji ukoliko meso pre prženja pospete ruzmarinom, i to zato što je ruzmarin bogat moćnim antioksidantima.
Sudeći prema nekim istraživanjima na životinjama, konsumiranje ruzmarina pomaže i u zaustavljanju tumora u ranim fazama. Slična istraživanja na ljudima još uvek nisu sprovedena, ali je već očit potencijal ruzmarina u zaštiti od raka.
U supermarketima lako možete naći ruzmarin u obliku začina, baš kao i druge biljke – origano, bosiljak, beli i crni luk i dr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukcimetruzmarinđumbir
Komentari (0)
Dodaj komentar