Bogat mineralima, štiti srce i krvne sudove: Mnogi ga vole i piju umesto kafe, a ne znaju koliko je zdrav

Kada se radi o ishrani, postoje određene namirnice koje mnogi vole da konzumiraju, a nisu ni svesni koliko su zdrave.

Jedna od njih je i kakao, čije benefite korišćenja je objasnila nutricionistkinja Ivana Mišić:

Kakao je nutritivno je izuzetno bogata biljka. Sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata, pa samim tim ima izuzetan značaj za zdravlje čoveka.

100 grama kakaa sadrži:

227 kalorija

Ugljenihidrati – 58 grama

Proteini – 20 grama

Masti – 14 grama

Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod oboljenja koja nastaju nedostatkom magnezijuma. Kao posledica nedostatka magnezijuma, može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a obzirom da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaa nadoknadićete gubitak magnezijuma.

Kakao sadrži i veliki broj antioksidanasa, koji štite organizam od slobodnih radikala. Pored antioksidanasa, kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka – navodi nutricionistkinja i dodaje

Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, pa štiti vaše srce i krvne sudove. Takođe pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina, pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje.

Ako želimo da pravilno usnosimo kakao u naš organizam, bitno je da koristimo kvalitetan čist i organski kakao prah. Na žalost industrija konditorskih proizvoda je u toj meri komercijalizovala kakao prah da danas ne možemo garantovati njegov kvalitet a ni količinu koja se koristi u proizvodnji čokolade. Stoga je najbolje koristiti čist kakao prah, proverenog kvaliteta, koji možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane – kaže nutricionistkinja i otkriva:

Sa 100 grama kvalitetnog kakao praha zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za:

– 13% dnevnih potreba za kalcijumom

– 20% dnevnih potreba za selenom

– 45% dnevnih potreba cinka

– 73% dnevnih potreba fosfora

– Tek 1% natrijuma

– Oko 80% dnevnih potreba za gvožđem

– 19% dnevnih potreba za ugljenim hidratima

– 150% dnevnih potreba za dijetetskim vlaknima

– oko 3% šećera

– 40% dnevnih potreba za proteinima

– 20% dnevnih potreba za mastima

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kakaosastavzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar