Bolničarka tvrdi da ova namirnica nosi visok rizik od gušenja, posebno opasna za decu

Kad se govori o hrani koja je opasna za decu, ali i odrasle, a koja može izazvati gušenje, mnogima prvo na pamet padnu grožđe, kokice ili tvrdi bomboni.

Međutim, prema mišljenju bolničarke i mame troje dece Nikki Jurcutz, jedna druga namirnica može najviše ugroziti život deteta.

Kako je Nikki objasnila na svom Instagram profilu Tiny Hearts Education, gde redovno objavljuje savete za roditelje, viršle se nalaze na listi visokorizične hrane za bebe i decu zbog svoje strukture koja doslovno može blokirati disajne puteve i izazvati gušenje. Na ovu temu podstakle su je dve nedavne smrti mališana koje su uzrokovane gušenjem zbog viršli.

„Ako biste dizajnirali savršeni čep za detetove disajne ​​puteve, ne biste mogli odabrati nijednu bolju hranu od viršle. To je hrana visokog rizika od gušenja o kojoj se ne govori dovoljno. Naime, upravo je viršla savršenog oblika i teksture da blokira detetove disajne ​​puteve“, objasnila je u videu.

Isto tako, roditeljima je dala savet kako mogu pravilno narezati viršlu ako je ipak misle posluživati svome detetu, a da pritom smanje rizik od gušenja koliko je god moguće.

“Nemojte je rezati na krugove kada je poslužite svome detetu“, rekla je Jurcutz.

„Tako potpuno blokiraju dišne puteve. Nerežite ih na uske štapiće pa iako zapnu, i dalje ima prostora za udisanje vazduha“, poručila je. Inače, viršle predstavljaju rizik i za odrasle, jer ih svi skoro gutamo bez žvakanja baš zbog njene mekane teksture, a to često zna da nam se obije o glavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gusenjehranavirsle
Komentari (0)
Dodaj komentar