Ceo svet poludeo za ovom namirnicom: Stručnjaci tvrde da je neverovatno zdrava zbog dva sastojka

Jedna od namirnica koju svi nutricionisti snažno preporučuju, bez obzira želite li da izgubite kilograme, poboljšate probavu ili održite celokupno zdravlje, je grčki jogurt. Pre desetak godina nismo ni znali za njega, a oni koji su ga konzumirali u Grčkoj opisivali su ga kao izrazito gust jogurt. Međutim, ova namirnica se pokazala izuzetno korisnom.

Šta čini grčki jogurt tako izvrsnim?

Jednostavno, grčki jogurt ima znatno više proteina i mnogo manje šećera od „običnog“ jogurta. Razlog tome leži u načinu proizvodnje. Glavne sirovine su ovče ili kravlje mleko, a onaj koji možete pronaći u našim prodavnicama obično je napravljen od kravljeg mleka.

Razlika između grčkog jogurta i drugih vrsta jogurta je u tome što se grčki jogurt cedi, uklanjajući sirutku i dobija se kremasta, gušća tekstura. Veći udeo proteina i manji udeo šećera, što su njegove glavne prednosti, proizlaze iz tog postupka ceđenja.

Čarobna namirnica

Visok udeo proteina pomaže da se osećate duže sitima, a grčki jogurt takođe obiluje probioticima koji podržavaju probavu. Nešto viši sadržaj masti može zabrinuti one koji vode računa o zdravlju, ali postoje verzije sa smanjenim ili bez sadržaja masti za one koji preferiraju ishranu s manje masnoća.

Grčki jogurt se dobro slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Ima prijatan ukus i teksturu, nije previše sladak niti previše kiseo. Može zameniti kiselo mleko ili pavlaku u skoro svim receptima koji ih zahtevaju, uključujući umake. Na primer, ovaj jogurt se često koristi u grčkoj kuhinji u pripremi jela poput tzatzikija i poslastica koje kombinuju jogurt s orasima, voćem i medom. Izvrstan je dodatak smoothiejima i može biti prilog uz začinjena i slana jela zbog čega je poprilično zahvalna namirnica, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakishrananamirnica
Komentari (0)
Dodaj komentar