Crvena hrana – novi izvor energije

Opšte je poznato da je zdravo jesti po jednu jabuku svakog dana. Da li to isto pravilo važi i za ostalu hranu crvene boje: za jagode, trešnje, maline, lubenice, za crvene krompire ili cveklu? Apsolutno – kažu stručnjaci.
Crveno voće i povrće često je bogato moćnim antioksidantima, poput likopena i antocijanina. Ovi elementi su odlična zaštita od srčanih bolesti, raka prostate, a smanjuju i rizik od srčanog udara.
Jagode
Glavna sezona im je u maju i junu, ali se mogu naći i tokom godine, u smrznutom ili svežem obliku.
Korisne su jer sadrže elemente koji pomažu u očuvanju zdravlja srca, a naročito su zdrave za žene u periodu kada odluče da postanu majke, jer smanjuju rizik od nekih urođenih poremećaja kod beba. Jagode su takođe dobar izvor najpoznatijeg antioksidanta – vitamina C, koji podržava funkcionisanje imunosistema.
Predlog: ubacite malo jagoda u svoje uobičajene cerealije, ili ih ubacite u blender, a potom pomešajte sa nemasnim mlekom ili jogurtom.
Trešnje
Sezona im je u junu i julu, ali se mogu povremeno naći i tokom godine.
Korisne su i zdrave jer sadrže vlakna u kožici. Bogate su i vitaminom C i kalijumom, pa pomažu u snižavanju krvnog pritiska.
Predlog: tokom čitave godine mogu se naći sušene trešnje, koje su odličan dodatak musliju koji jedete za doručak.
Brusnice
Sezona im je od septembra do decembra, ali su dostupne i tokom godine u sušenom obliku.
Korisne su iz više bitnih razloga. Laboratorijski je dokazano da plodovi brusnice mogu uništiti kancerogene ćelije. To nije sve što ova divna crvena voćka čini za naš organizam: brusnica može zaustaviti prodor bakterije u urinarni trakt, a uspešno se bori i protiv bakterije koja izaziva stomačne čireve. Vitamina C ima i u ovoj crvenoj hrani.
Predlog: smućkajte brusnice u blenderu i napravite potom ukusan i zdrav napitak.
Crvena paprika
Može se naći tokom čitave godine. Korisna je i zdrava jer je odličan izvor vitamina A, koji štiti kosti, kožu i zube. Takođe, u ovom povrću ima vitamina C, otprilike koliko i u narandžama.
Predlog: dodajte crvenu papriku u supe, čorbe i salate.
Neka se u svakom vašem obroku nađe bar malo crvene boje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brusnicecrvena hranacrvena paprikajagodetresnje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Dragićević

    Potpuno ste u pravu.