„Crveno zlato“: Evo zašto se cvekla smatra tajnim sastojkom za dobro zdravlje i dugovečnost

Cvekla već vekovima oduševljava ljude svojim izvanrednim nutritivnim svojstvima

Cvekla je niskokalorična i nutritivno bogata namirnica. Na 100 grama, cvekla sadrži samo oko 43 kalorije. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalijum i mangan. Osim toga, cvekla je izvor antioksidanata, posebno betalaina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Ova namirnica takođe podržava zdravlje srca, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i poboljšava varenje zahvaljujući svom visokom sadržaju vlakana. Cvekla je takođe dobar izvor gvožđa, što je važno za zdravu cirkulaciju i prevenciju anemije.

Cvekla kao lek

Cvekla se često koristi kao prirodni lek zbog svojih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da podržava zdravlje srca, reguliše krvni pritisak, poboljša varenje i jača imunološki sistem. Takođe se istražuje njen potencijal u smanjenju upalnih procesa i prevenciji određenih hroničnih bolesti, ali treba se koristiti sa pažnjom i konsultovati se sa stručnjakom pre upotrebe kao leka.

Cvekla i hemoterapija

Cvekla je postala predmet istraživanja zbog svoje potencijalne uloge u olakšavanju nuspojava hemoterapije. Ispitivanja sugerišu da antioksidanti u cvekli mogu pomoći u zaštiti zdravih ćelija tokom hemoterapije i smanjenju upalnih reakcija. Međutim, važno je da se pre upotrebe kao dodatak terapiji konsultujete sa lekarom.

Cvekla i štitna žlezda

Cvekla je korisna za štitnu žlezdu jer sadrži jod, mineral koji podržava zdravlje ovog organa. Takođe, betalaini u cvekli mogu pomoći u smanjenju upala koje mogu uticati na štitnu žlezdu. Dodavanje cvekle u ishranu može biti korisno za održavanje zdravlja štitne žlezde.

Cvekla i gusta krv

Cvekla može pomoći u razređivanju guste krvi zbog svog visokog sadržaja nitrata. Nitrati se pretvaraju u azotni oksid, što opušta krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Ova svojstva mogu smanjiti rizik od krvnih ugrušaka i kardiovaskularnih problema, čineći cveklu korisnom za održavanje zdravog protoka krvi.

Cvekla i limun za skidanje holesterola

Kombinacija cvekle i limuna može podržati smanjenje nivoa holesterola. Cvekla sadrži vlakna i antioksidante koji mogu smanjiti loš holesterol, dok vitamin C u limunu jača arterijske zidove. Sok od cvekle i limuna može biti koristan deo ishrane za poboljšanje profil holesterola i zdravlja srca.

Kako pripremiti cveklu

Da pripremite cveklu, operite je, odsecite korenje i listove. Zatim je možete kuvati u vodi oko 30-40 minuta ili peći u rerni na 180°C oko sat vremena, omotanu u aluminijumsku foliju. Nakon kuvanja, oljuštite je i možete je rezati na kolutove, rendati ili koristiti po želji u raznim jelima.

Koliko se kuva cvekla

Cveklu kuvajte oko 30-40 minuta ili pecite u rerni na 180°C oko sat vremena, dok ne postane mekana i lako probadljiva viljuškom.

Kako se kuva cvekla

Operite i ogulite cveklu, a zatim je kuvajte u vodi 30-40 minuta ili pecite u rerni na 180°C oko sat vremena, dok ne postane mekana i probadljiva.

Cvekla za zimnicu

Operite, ogulite i iseckajte cveklu. Sterilizujte tegle. U svaku teglu stavite cveklu, dodajte sirće, šećer i začine po želji. Zatvorite tegle i pasterizujte ih.

Cvekla za zimu bez konzervansa

Operite, ogulite i iseckajte cveklu. Sterilizujte tegle. U svaku teglu stavite cveklu, dodajte sirće, šećer i začine po želji. Zatvorite tegle i pasterizujte ih, bez upotrebe konzervansa, kako biste produžili rok trajanja cvekle za zimnicu.

Sirova cvekla za zimnicu

Sirovu cveklu operite, oljuštite i sitno narendajte. Dodajte so, šećer, sirće i začine po ukusu. Stavite u sterilisane tegle, prelijte vrućim sirćetom i zatvorite. Ostavite da se ohladi, a zatim čuvajte u frižideru kao ukiseljenu cveklu za zimnicu.

Recepti sa cveklom

Cvekla, ukusna i nutritivno bogata povrćka, pruža brojne mogućnosti za kreativno kuvanje. U ovom tekstu o receptima sa cveklom, istražićemo raznovrsne načine pripreme ovog dragocenog korena. Od tradicionalnih salata do inovativnih jela, cvekla će vas oduševiti svojom bojom i ukusom u različitim kulinarskim kreacijama.

Rendana cvekla šargarepa i jabuka

Recept za salatu od cvekle, šargarepe i jabuke: Rendajte cveklu, šargarepu i jabuku. Pomešajte ih, dodajte malo maslinovog ulja, sok od limuna, so i biber. Ukrasite svežim peršunom. Poslužite kao osvežavajuću salatu.

Kuvana cvekla salata

Skuvajte cveklu, oljuštite je i isecite na kolutove. Dodajte kuvano jaje, seckani crni luk, maslinovo ulje, sirće, so i biber po ukusu. Poslužite kao hladnu salatu za osvežavajući obrok.

Pečena cvekla

Operite i ogulite cveklu, isecite je na kolutove. Poređajte ih na pleh, prelijte maslinovim uljem, pospite solju i biberom. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok ne postane mekana. Poslužite kao prilog ili hladnu salatu.

Vitaminska bomba cvekla šargarepa jabuka

Napravite vitaminski napitak od cvekle, šargarepe i jabuke: iscedite sok iz cvekle, šargarepe i jabuke. Pomešajte ih, dodajte malo vode po potrebi. Ovaj osvežavajući napitak je bogat vitaminima i antioksidansima, pružajući vam zdravu dozu energije i takođe će ojačati vaš imunološki sistem.

Pasterizovana cvekla u tegli

Skuvajte, ogulite i naseckajte cveklu. Stavite je u sterilisane tegle i prelijte vrelim sirćetom. Zatvorite tegle i stavite ih u šerpu s toplom vodom. Pasterizujte ih 30 minuta. Čuvajte pasterizovanu cveklu za trajnu upotrebu.

Cvekla za bebe

Cvekla je korisna za bebe zbog svojih nutritivnih prednosti. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, uključujući folnu kiselinu, koja je važna za razvoj bebinog nervnog sistema. Takođe pomaže u jačanju imunološkog sistema. Cvekla ima prirodno sladak ukus koji bebe često vole, pa je dobar izbor za uvođenje raznovrsne ishrane. Treba je pripremati pažljivo i paziti na potencijalne alergijske reakcije. Konsultacija sa pedijatrom je uvek preporučljiva prilikom uvođenja novih namirnica u ishranu beba.

Zašto je dobro konzumirati cveklu u trudnoći

Cvekla je korisna za trudnice iz više razloga. Bogata je folnom kiselinom koja je ključna za razvoj fetusa, posebno u ranim fazama trudnoće. Takođe sadrži gvožđe, što je važno za prevenciju anemije tokom trudnoće. Cvekla je dobar izvor vlakana i antioksidanata koji podržavaju zdravlje i imunološki sistem trudnice. Ima nizak glikemijski indeks i pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Međutim, trudnice bi trebalo da konzumiraju cveklu umereno i da se konsultuju sa lekarom kako bi osigurale bezbednost i optimalnu ishranu tokom trudnoće, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blagodeticveklaishranazdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar