Da li jedete paradajz i krastavac zajedno u salati: Evo kako to deluje na organizam

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna.

Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionistkinja.

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.

Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.

Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krastavacparadajzsalata
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Ko ja

    Dokaz hemijske reakcije je odvratan miris kad se pomešaju krastavac i paradaizKo

  • Mikelo

    Sve jedem sem krastavaca ne vari želudac

  • Anonimni

    Ni u bašti se ne slažu jedan pored drugog

  • Anonimni

    Kakvo lupetanje vidi se da pisac clanka nista ne zna o biologiji

  • Rale

    I šta sada,da pasemo travu?Alkalno,kiselo,ovo ono…50 godina nas učili sve dr do dr da je slanina štetna,odjednom postala lekovita.Čitajući ovakve tekstove i slušajući mudrace,niko ne bi ni 50. doživeo.

  • M.Z./X.(Art. Int.).

    Ne jedem,ali ću probati,pa,šta bude! Neka sam sit svega! Inače,ja paradajzu dodam baburu papriku,crni(i crveni) luk,beli luk,kurkumu,ulje,malo soli,bi- bera,šećera i sirćeta,pa salatu osta- vim da malo ‘odleži’ u frižideru!

  • Sofronije

    A ovi rusi svi zdravi kao dren, žive po 300 godina.Pun nam je tavan i ruskih i kineskih beskorisnih filozofija i mudrolija ničim dokazanih…

  • Banja Luka

    Meni bude muka u želucu,Sve volim i jedem ali odvojeno ,,i ništa me onda ne muči.