Deca treba da jedu više povrća

U zapadnim zemljama vode se prave kampanje za zdravu ishranu, naročito dece, a jedna od najnovijih savetuje kako da deca jedu više voća i povrća.
Nutricionista Džuli Negrin smatra da se deca mogu "naterati" da jedu voće i povrće, i to bez "borbe", iako nam se to često čini kao nemoguća misija.
Postoji nekoliko načina da deca zavole povrće, kažu nutricionisti.
Namamite decu u kuhinju
Povedite decu na pijacu ili u piljaru da zajedno birate i kupujete voće i povrće. Zajedno operite i isecite povrće i spremite ga za kuvanje. Kada deca tokom kupovine i pripreme povrća opipaju plodove, osete miris i vide kako se priprema, veća je verovatnoća da će hteti da ga jedu (manje će im izgledati "zastrašujuće").
Ponuda povrća uz omiljenu hranu
Ako vaše dete voli obične pice, probajte sa dodatnim prelivom i ukrasima od povrća koje mu se sviđa. Neka deca ne vole da se mešaju namirnice, naročito one koje često jedu, jer misle da je njihova omiljena hrana već savršena. Ipak, neka deca će biti spremna da eksperimentišu.
Pokušajte sa postavljanjem činije sa povrćem na sto uz drugu hranu. Kada je povrće na dohvat ruke, deca mogu doći u iskušenje i da nešto pojedu.
Povrće kao zabava
Klinički pedijatrijski dijetetičar Merilin Taner-Blasiar iz dečje bolnice u Sent Luisu smatra da treba podilaziti maloj deci na fin i nenametljiv način kako bi se ona privolela da jedu neko povrće.
Maloj deci treba pričati interesantne priče i asocijacije: brokoli je malo drveće, karfiol liči na mozak pa od njega raste pamet… Deci možete nuditi male interesantne komade povrća čudnog izgleda, kako bi ih radije jela: šargarepu, paradajz, krastavac, brokoli, karfiol…
Ne terajte dete na silu da jede povrće
Ne treba prisiljavati decu da jedu povrće koje im se ne sviđa jer i mnoge odrasle osobe ne vole neku hranu. Nudite detetu ono što voli, a ponekad postepeno probajte da ga nagovorite da proba neko drugo povrće (ne treba navaljivati jer to stvara otpor).
Ni mi sami ne volimo da nas neko silom hrani.
Ponudite poznato i jedno "novo" povrće
Nemojte zatrpati dete nudeći mu punu činiju raznog povrća koje ono ne voli. Zamolite ga da pokuša da proba samo jednu vrstu novog povrća, ne više. Na taj način možete ga ohrabriti da proba novu hranu, ali iako neće, bitno je da jede drugu hranu kako bi u organizam unelo potrebne materije.
Ako vaše dete voli neku vrstu mesa, preporučite mu dodatak od povrća ili neku salatu…
Ne odustajte
Ako ste ponudili brokoli ili spanać detetu više puta, a ono okreće glavu, ne odustajte. Kada prođe neko vreme, ponudite mu opet jer je poznatao da mnoga deca menjaju ukus. Dešava se da deca probaju novu hranu desetak puta pre nego što im se ona dopadne.
Nutricionista Negrin kaže "Nemojte detetu prilepiti etiketu: moje dete je izbirljiva izelica. Ako to uradite, dete može biti dosledno i živeti sa tom etiketom da sebe i druge ubedi kako ne voli određenu hranu. Umesto etiketiranja, samo probajte kasnije ponovo, jer pre ili kasnije, dete će biti hrabro da proba novu hranu.
Napravite mešavinu sa povrćem
Neki stručnjaci za ishranu preporučuju: pire od slatkog krompira i šargarepe sa običnim jogurtom i sokom od narandže…. Pokušajte mešanje povrća i voća u frape. Možete pomešati avokado sa jogurtom i zamrznute kremaste banane i jagode…
Iskoristite pritisak vršnjaka
Da li vaše dete ima prijatelja koji voli da jede razno povrće?
Pozovite druga vašeg deteta na ručak ili na večeru i služite neko "novo" povrće. Pritisak vršnjaka može biti koristan pa će vaše dete pokušati da proba novu hranu ako njegov prijatelj već ima smelost da je proba.
Pečenje povrća
Ponekad deca ne vole jela od povrća zato što su previše kašasta ili im je ukus prejak. Pokušajte pečenje (grilovanje) povrća jer će se deci možda takav ukus dopasti.
Prženo povrće može biti interesantno, unutra meko a hrskavo spolja – kao pomfrit. Delimično prženje ili pečenje povrća ističe prirodnu slatkoću povrća, pa je onda ukus manje intenzivan nego kod sirovog. Pokušajte da povrće pre prženja poprskate maslinovim uljem i nekim parmezanom tako da dobijete interesantan ukus.
Povrće svuda
Kada je vaše dete gladno a povrće je na dohvat ruke, onda je veća verovatnoća da dete hoće da ga proba. Iseckana lepo aranžirana šargarepa, brokoli, paprika u činiji na stolu – može delovati veoma primamljivo.
Ako dete zatraži povrće pre večere ili kao užinu, slobodno mu dajte. Uvek stavite lepe čiste oprane komade povrća u posudu na gornjim policama frižidera, gde se lako vide, kada je vaše dete u potrazi za hranom…
Dajte dobar primer
Teško je ubediti dete da jede prokelj ako ga roditelji ne jedu. Ponašajte se kao prodavac koji hvali svoju hranu. Jedite povrće sami i uverite se da vas dete posmatra. Ako niste veliki ljubitelj povrća, onda baka ili deka treba da preuzmu ulogu "ljubitelja povrća". Ponekad deca slušaju druge ljude više nego mamu i tatu (baka, deka, ujka, stric, komšija…).
Povrće u pecivu
Pokušajte da pravite kolače ili keksiće sa povrćem: pita sa povrćem, proja sa povrćem, mafini sa povrćem, pasirani spanać, kolačići sa belim pasuljem, pogačice sa slatkim krompirom i šargarepom…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brokolimineralipovrćesargarepaspanaćvitaminivoćezdrava hranazdrava ishrana dece
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nikola

    Ovo su najjednostavniji nacini da usrecite sebe i malisane ubacivanjem vise povrca u ishranu..