Dobra i loša užina

Poznato je da je bolje da u toku dana imamo umesto nekoliko obilnih obroka – više manjih obroka, što podrazumeva jednu ili dve užine. Takođe, nije svejedno koje namirnice ćemo izabrati za užinu.

Dobra užina

Kokice
Ako imate mikrotalasnu rernu, možete kupiti kokice koje su baš predviđene za taj način spremanja. Takve kokice imaju manje masnoća nego one spremljene na uobičajeni način.
Jogurt
Jogurtu nije potreban šećer da bi bio odličnog ukusa. Kupite običan jogurt i dodajte nešto u njega po želji – iseckano sveže voće ili koštunjave plodove i dobićete zaista zdravu užinu.
Povrće
Nema zdravije užine od ove. Deca će uživati ako na tanjiru ima što više boja.
Cerealije
Izaberite one koje sadrže više vlakana i ne sadrže šećer.
Kikiriki-puter
Istina je da je kikiriki-puter veoma kaloričan, ali ima dosta hranljivih vrednosti i dobra je užina ako ga ne konsumirate iz tegle, već koristite kao namaz, preko crnog hleba.
Čokolada
Možda u vama izaziva čuđenje to što pominjemo čokoladu u kontekstu zdravih užina, aAli, sve je u redu ako ne preterujete. Jedna ili dve kockice čokolade dnevno je količina koja može pozitivno uticati na vaše raspoloženje. Umerenost je važna u svemu, a to se naročito odnosi na ishranu.
Sladoled
Sladoled ne treba da bude svakodnevna užina, mada u mnogim domovima to jeste. Ipak, ako se odlučite za sladoled, izaberite zdravije varijante – one koji sadrže dosta vlakana, a manje kalorija i masnoća.

Loša užina

Kolači
Svi imamo potrebu da povremeno jedemo kolače, ali, ako su ukusni, ješćemo ih u velikoj količini, tako da oni ne čine dobru užinu.
Torte
Torte su redovan deo svake proslave, ali one obično sadrže toliko kalorija koliko i jedan obrok, tako da se ne preporučuju kao užina.
Sir i krekeri
To zvuči zdravo i ukusno, ali obe namirnice su pune masnoća. Ako ste ljubitelj sira i ovakav tip užine vam odgovara, prebacite se na tofu – sir od soje.
Čips
Čips je veoma privlačna namirnica brze hrane, naročito za mlađu populaciju. Poznato je, međutim, da spada u najnezdravije užine. To se nije mnogo promenilo, iako danas postoje i zdravije vrste čipsa, sa manje masnoća.

Da biste se hranili što zdravije, napravite na primer plan ishrane za neki kraći period i ne zaboravite da tu uvrstite i zdravu užinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nutricionizamvoćezdrava hrana
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Tamarica M.

    Zaista je jako teško! Ali tekst je odličan!;)

  • Nataša Jelicić

    Probala sam nešto što je fenomenalno, suva šljiva punjena bademom.