Dobre strane kofeina

Ukoliko imate problema sa koncentracijom, kofein će vam sigurno pomoći. Uostalom, koliko puta ste sa kafom na stolu pregurali ponoć, učeći, crtajući ili radeći neki drugi intelektualni posao. Pomoć jeste jednokratna, ali je, kada je potrebna, vrlo efikasna. Znate li, zatim, neki preparat za mršavljenje koji ne sadrži kofein? Ima ih samo nekoliko na tržištu, dok svi ostali sadrže kofein kao jednu od osnovnih aktivnih supstanci. Kao što mobiliše šećer u organizmu, kofein isto čini i sa telesnim masnoćama, što je dobra stvar. Povećanje produkcije energije u organizmu svakako pogoduje i sportistima.
Energetski napici koji vam „daju krila“ i slični – dobar deo svoje efikasnosti duguju upravo kofeinu. On je u toj meri efikasan da je stavljen na listu doping sredstava, naravno, ukoliko se unese u velikim dozama. Osim kafe, kola napitaka i već pomenutih energetskih napitaka, kofein se može naći i u tabletama, ali su doze najčešće od 200 miligrama, što može biti prilično za jednu dozu, pa se ne preporučuje eksperimentisanje.
Kada je fizička aktivnost u pitanju, bilo da je to mali fudbal ili basket, džoging, vožnja bicikla, ili pak pretežno anaerobni napor, poput dizanja tegova – dobra kafa može biti dobitna kombinacija neposredno pred aktivnost. Priliv energije uz kafu povećava se iz svih izvora, nervni sistem radi bolje, što predstavlja i dodatni motivacioni faktor, dajući treningu često potrebnu „oštrinu“ i dobar mentalni fokus. Čak i malo povećanje sistolnog pritiska može da nam pomogne pri naporima. Potrebno je samo znati sopstvenu meru, jer u ovom slučaju više ne znači i bolje. Ako osetite tremor (posebno u rukama) posle nekoliko serija i jaku gorušicu, verovatno ste preterali sa unosom kofeina, posebno ako je bio na prazan stomak, kada je apsorpcija daleko brža. Pažnja se mora obratiti na jake izvore kofeina na koje često zaboravimo, a to su energetski i kola napici, koji u kombinaciji sa kafom potencijalno mogu da naprave neprijatnosti.
Ukoliko, dakle, unos kofeina držimo pod kontrolom, imamo jakog saveznika kad god nam je potrebno, ali svako preterivanje vodi u probleme, čak i u neku vrstu apstinencijalne krize. Ukoliko nemate jasnu potrebu za kofeinom, a pozvani ste na druženje ili neobavezan razgovor, naručite voćni sok, toplu čokoladu ili blaži čaj. „Uštedite“ bar jednu kafu dnevno na ovaj način – možda će vam biti neophodna kasnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dobre stranekafakofeinkoncentracija
Komentari (0)
Dodaj komentar