Dodajte boje u svoju ishranu

Tajna mladalačke kože, zdravih kostiju, oštre memorije i jakog imuniteta nalazi se – u vašem frižideru. Što više šarene hrane unesete u svoj organizam, dobićete jači antioksidantski efekat. Sve zdrave komponente popravljaju ćelijska oštećenja i oštećenja arterija koja mogu voditi srčanim bolestima ili gubitku memorije. Stručnjaci poručuju: svaka boja – zelena, žuta, narandžasta, crvena, purpurna ili bela – predstavlja posebnu vrstu hranljivih sastojaka koja ima sopstvenu vrednost u celokupnoj ishrani.
Da vidimo kako to konkretno izgleda, u bojama spektra.
Žuta i narandžasta
Mladi krompir, šargarepa, bundeva, mango, kukuruz i dinja – sve ove namirnice sadrže neku vrstu karotenoida, koji umanjuje rizik od kancera.
Zelena
Povrće poput spanaća i brokolija sadrži veliki procenat luteina, koji je zadužen za oštrinu i jasnoću našeg vida.
Plava i purpurna
Borovnice i kupine su pune antocianina, koji ima bitnu ulogu u prevenciji formiranja tumora i u sprečavanju njegovog rasta.
Crvena
Paradajz i lubenica su povrće bogato likopenom, koji štiti od kancera i srčanih bolesti.
Bela
Karfiol ima jednaku ulogu u zaštiti od kancera kao i njegov rođak brokoli, a krompir je dobar izvor vitamina C. Takođe ima dokaza da su komponente belog luka i ostalih vrsta luka značajne u prevenciji protiv raka debelog creva. I ostala bela hrana obezbeđuje neophodnu dozu proteina – piletina, morski plodovi, nemasni sirevi, jaja i tofu.
Dakle, hraniti se zdravo i ne mora biti teško: upotrebite maštu i pomešajte boje. Taj princip poštujte pri svakom obroku. Stručnjaci poručuju da antioksidanti treba zajedno da deluju, poput tima, i da svaki ostvaruje razne ciljeve u borbi za zaštitu zdravlja.
Evo nekoliko recepata koji su zdravi i vizuelno lepi, jer su u svakom pomešane najmanje tri boje:
Pomešajte iseckani paradajz, maslinovo ulje, pola šolje iseckanog manga, crveni luk, malo soli i bibera i preko toga prelijte sok od sveže isceđenog limuna.
Napravite salatu od sledećih sastojaka: šoljica iseckanih badema, jabukovo sirće, malo isitnjenog belog luka, 4 iseckane šargarepe, pola šolje pasulja iz konzerve, posolite i pobiberite po želji.
Raznobojno jelo stimuliše vaš apetit vizuelno, a ima veliku hranljivu vrednost. Budite kreativni u kuhinji!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beta-karotenhrana
Komentari (0)
Dodaj komentar