Evo kako najlakše preći na zdravu ishranu

Veliki broj ljudi koji žele zdravu ishranu u svom domu, za sebe i svoju porodicu, ne zna ili slabo razume koje zdrave namirnice i kada treba da budu na trpezi. Dodatnu zabunu unosi sve više novih proizvoda koji se skoro svakodnevno pojavljuju na tržištu i reklamiraju na televiziji ili internetu.

Da ne bi dolazilo do konfuzije oko odabira zdrave hrane, stručnjaci za ishranu podsećaju sve kojima je zdrava hrana izbor da postoje osnove ishrane zdravim namirnicama koje se odnose na sve.

Sve dalje od osnovne ishrane zahteva savet lekara ili nutricioniste jer se tada uzima u obzir zdravstveno stanje i način života svake osobe.

Usvajanje zdrave ishrane u osnovi obuhvata:

  • raznovrsne namirnice: povrće, voće, integralne žitarice, mlečne proizvode sa malo masnoće, orašaste plodove i mahunarke
  • praćenje uputstva o odabiru količine namirnica za ishranu iz svake grupe
  • dostupnost potrebnih namernica u najbližem marketu, samoposluzi ili radnji
  • prilagoditi ishranu ličnom ukusu, načinu života i budžetu.

Nakon usvajanja osnova zdrave ishrane, treaba razmotriti moguće lične zdravstvene rizike poput nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska ili drugih tegoba i bolesti.

Nije novost da je mnogim osobama hrana jedno od najvećih zadovoljstava života. Ona se nalazi i u središtu porodičnih života i raznovrsnih proslava. Ona na jedinstven način spaja i okuplja porodicu i prijatelje.

Uvođenje zdrave ishrane u život i živote svojih najbližih ptema istraživanju predstavlja jedan vid zaštite svog zdravlja i zdravlja svoje porodice i prijatelja. Načini spremanja i potreban procenat zdrave hrane u redovnoj ishrani mogu se naći u raznim časopisima, kao i na internetu, dok kupovina treba da bude fokusirana na sveže neprerađene namernice. To podrazumeva više vremena na pijaci gde su konkurencija i izbor namirnica veći.

Osim zdrave ishrane, postoje i dodaci ishrani. Međutim, treba znati da dodaci ishrani treba da dopune zdravu ishranu, a ne da budu njena zamena. U određenim slučajevima obogaćene namirnice i dodaci ishrani mogu biti korisni u ishrani. Na primer, osobe starije od 50 godina ne mogu dobiti dovoljno vitamina B-12 iz zdrave ishrane, pa im je potreban dodatak. Takođe, osobama koje ne jedu dovoljno raznovrsnu zdravu hranu, potreban je dodatak ishrani u proteinima, kalorijama i vlaknima.

Na kraju, zaključak je očigledan. Odabir zdrave ishrane jeste preporučljiv, kao i dodaci ishrani po potrebi. Međutim, pre svega preporučuje se savetovanje sa lekarom ili nutricionistom o zdravstveno stanju, željama i mogućnostima promene u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dodaci hranivoće i povrćezdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar