Evo šta se događa u telu kada pojedete sladoled

Razna istraživanja tokom godina pokazala su da preterano jedenje sladoleda može dovesti do debljanja, srčanih bolesti, a čak može narušiti i probavnu mikrofoloru.

Srećom, nije sve tako crno, pa iz sladoleda možemo dobiti i kalcijum koji je potreban našem telu, a i jednostavno se osećamo dobro kada ga jedemo.

Nažalost, sada je otkriveno da postoji i još jedna negativna strana jedenja sladoleda, posebno ako volite da ga jedete uveče, pre spavanja. Naime, on vam može poremetiti kvalitet sna.

Iako je potrebno provesti još mnogo istraživanja o povezanosti ishrane i sna, ova dosadašnja sugerišu da ono kako se hranimo utiče na to kako spavamo. Jedno istraživanje posebno, pokazalo je da ljudi koji se lošije hrane i koji unose više količine kalorija, posebno u formi dodanih šećera, lošije spavaju.

Dodatni šećer je glavni je krivac za loš san povezan s lošom ishranom. Naime, telo u najkvalitetniji i najdublji san ulazi kada nam je telesna temperatura niska, a ako se pre spavanja najedemo nečeg s puno šećera, telesna temperatura je viša i teže padamo u dubok san.

Jedna vrsta sladoleda posebno je problematična. Radi se o onom čokoladnom. Naime, uz sav taj šećer, on sadrži i kofein i teobromin – antioksidans koji deluje kao stimulans i drži nas budnima.

Ako se i nakon sveg ovog ipak ne želite odreći sladoleda pre spavanja, pri kupovini obratite pozornost na deklaraciju i birajte onaj sladoled s nižim udelom šećera, piše Eat this.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranasladoledspavanjeveče
Komentari (0)
Dodaj komentar