Grožđe – moćan prirodni lek

O grožđu se najviše priča u jesen kada počnu berbe ili kada se pije vino, a na to koliko je grožđe kao hrana dobro za naše zdravlje – često zaboravljamo.

Grožđe je jedna od najstarijih kultura koju čovečanstvo gaji i koristi nekoliko hiljada godina. I vino se kao napitak pominje hiljadama godina.

Sorte grožđa

Smatra se da u svetu postoji nekoliko hiljada vrsta grožđa. Neke vrste su pogodne za jelo i za spravljanje vina, a postoje vrste grožđa koje se koriste ili samo za jelo ili samo za vino.

Za uzgajanje vinove loze i dobijanje kvalitetnog grožđa, potrebno je posebno podneblje, topla i sunčana klima, zemljište, ali i dosta napornog rada.

Grozdovi i zrnca razlikujz se po boji (crna, crvena, žuta, bela), ukusu, veličini i obliku.

Najpoznatije sorte crnog grožđa su: sovinjon, merlot, pinot i širaz, a belog – šardone, semiljon, rizling i traminer.

Šta ima u grožđu?

Zrnca grožđa su bogata je mineralima, vitaminima i drugim korisnim lekovitim sastojcima, a i semenke grožđa imaju jako andioksidaciono dejstvo na organizam.

Zrelo grožđe sadrži mnoge korisne sastojke: antocijane, biljna vlakna i masti, vitamine A, B, C i E, metale u mikro koičinama, epikatehin, organske kiseline, katehin, kvercetin, minerale, polifenole, rasveratrol, flavonoide, celulozu, fruktozu i glukozu.

Grožđe u ishrani

Zahvaljujući savremenim hladnjačama i brzom transportu, sveže grožđe je stalno na raspolaganju za ishranu, a inače kod nas mu sezona (u zavisnosti od vrste) počinje od sredine leta do kraja jeseni.

Vinsko sirće ima velikih prednosti kao začin i dodatak jelima u ishrani. Vinsko sirće preporučuje se za lošu cirkulaciju, gljivične infekcije, kožne bolesti, probleme sa varenjem i usnom dupljom.

Sokovi od čistog grožđa, ali i kokteli sa drugim voćnim sokovima, veoma su korisni.

Suvo grožđe se koristi od davnina u ishrani, naročito za spravljanje poslastica.

Grožće se koristi u ishrani kao desert, salata, užina, začin, dodatak jelima…

Naši stari jeli su grožđe sa hlebom kao užinu ili kao dijetalni obrok.

Zahvaljujući osobinama grožđa i njegovim sastojcima, svakodnevno konsumiranje, u manjih količnama, crvenog ili crnog vina – veoma povoljno deluje na organizam, a naročito na srce i krvne sudove (povišen krvni pritisak). Naravno, vino je veoma korisno ako se pije u umerenim količinama.

Upotreba

Najbolje i najbogatije korisnim sastojcima jeste sveže grožđe, pa se zato ono najviše preporučuje. Grožđe je dobar antioksidans i deluje protiv bakterija i virusa, ali se koristi i u savremenoj farmaciji i kozmetici.

Grožđe za zdravlje

Grožđe povoljno deluje na pojedine bolesti i tegobe: avitaminoza, alergije, Alchajmerova bolest, anemija, angina pektoris, arteroskleroza bolesti želuca i organa za varenje, bolesti zuba, desni, grla i ždrela, bolestih disajnih organa, bolesti srca i krvnih sudova, gojaznost, gubitak apetita, gubitak koncentracije, infektivna oboljenja, slabljenje imunološkog sistema, kamen u žuči kožne bolesti (bubuljice i akne), neke vrste raka, nervoza, nesanica, razdražljivost, očne bolesti, otežano mokrenje i problemi sa bubrezima, povišen nivo holesterola, problemi sa kosom, problemi sa mišićima, problemi sa prostatom, problemi sa nervima, problemi sa polnim organima, problemi sa cirkulacijom, reumatični procesi, hronični umor i šlog.

Pored navedenog, dokazano je da grožđe u ishrani usporava procese starenja i pomaže organizmu u borbi protiv toksina, virusa i karcinoma.

Napomene

O lekovitom dejstvu grožđa i vina govorilo se u legendama, pesmama i pričama još od davnina, a danas savremena istraživanja to i potvrđuju.

Poznato je da Francuzi i ostali mediteranski narodi, pored medeiteranske ishrane, dosta jedu grožđe i umereno piju vino, pa zato imaju manje problema sa srcem i krvnim sudovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grozdjemineralivinovitamini
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Pcelica Maja

    Ja koristim vrlo lekovit preparat na bazi kostica grozdja OPC+C ,za imunitet i cirkulaciju -zdravlje srca.Tako da problem sa kupovinom grozdja.

  • bambi

    Ocigledno da je u pitanju marketing za grozdje posto prodaja ne ide. Inace znate sta je neverovatno u Srbiji? Trgovci prodaju neke artikle, npr. grozdje, ali mu stave astronomsku cenu za koju retko ko moze da izdvoji novce, cak ni ovi stranci. E sad, zamislite, nece da spuste cenu na normalnu i to zainat. Cak su toliko drski i bezobrazni da ce na kraju to grozdje da bace kad istruli ill kada krene da truli. To vam je Srbija. Vestaci hoce ljude da izdresiraju da grozdje mora da bude tako skupo i tacka. E zbog toga je Srbiia unistena kao poljoprivredni proizvodjac. Npr. Holandija koja ima duplo manju povrsinu od Srbiji, drugi je izvoznik hrane u svetu posle Amerike. Ovakve anomalije nisu tamo prisutne. To je kao kada bi smo mi sada otisli u radnju i normalno kupili dva kila grozda za 80 dina i lepo dali nasoj deci da ruckaju da rastu zdravo i kvalitetno. Monopol, crna ekonomija, tajkuni, otkupci, nakupci, i unistena jedna zemlja. Nasa vlast to zna ali nista ne zeli da preduzme po tm pitanju.

    • zoran

      Potpuno tacno..