Hrana i raspoloženje

Šta ćete ručati ako želite da ostanete budni na popodnevnim časovima? Zbog čega posežete za ogromnim komadom čokoladne torte kad vas ona zla devojka u školi „izblamira“ pred dečkom koji vam se dopada? Može li određena hrana da vas smiri ili da podstakne vaš adrenalin?
Istina je da određena hrana može uticati na vaše raspoloženje. Kao prvo, svi imamo neka sećanja i emocije povezane s pojedinim jelima. Na primer, možda se uvek osećate dobro uz tanjir pileće supe, jer vam je mama spremala supu kad god ste bili bolesni. Možda ste veseli kad god pojedete sladoled pošto je baka uvek servirala poneku kuglu dok ste „vodile važne razgovore“? A one suze za ručkom kad god ste videli tanjir pun boranije?
Nutricionisti tvrde da određene namirnice zbilja utiču na procese u našem mozgu. Ugljeni hidrati (u hlebu, testeninama, kolačima ili žitaricama) vas smiruju i zbog toga ste dobroćudni i sanjivi. S druge strane, proteini (iz mesa, jaja ili koštunjavog voća) razbude moždane ćelije i čine vas hitrim i energičnim.
No, to ste već i sami primetili iz sopstvenog iskustva. Razmislite: zar vam se ne prispava nakon što pojedete prepun tanjir špageta s mnogo začinjenog sosa? Osećate potrebu za slatkim ili slanim grickalicama kad ste uznemireni? Vaše telo instinktivno traži ugljene hidrate – da biste se osećali bolje. U poslednje vreme mnogo se govori o tome da li je dobro izbaciti ugljene hidrate iz jelovnika kad ste na dijeti. Stručnjaci kažu da čak i pored svojih slatkih i visokokaloričnih varijanata – ugljeni hidrati mogu biti sastavni deo zdrave dijete sve dok ih jedete umereno.
Proteine, koji su prava energetska bomba, iskoristite na najbolji mogući način. Plašite se da ćete grozno uraditi pismeni, jer ste celu noć presedeli za kompjuterom uz omiljenu igricu? Doručkujte namirnice koje sadrže dovoljno proteina, recimo, kajganu ili sendvič s buterom, a užinajte banane. Sigurno ćete ostati budni i oštroumni i za vreme pismenog. Kad su vam potrebne hitre misli, možete klopnuti i tunjevinu, piletinu i drugo nemasno meso, bademe, nemasni jogurt ili semenke suncokreta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar