Hrana koja popravlja raspoloženje

Bez obzira na to kakva vam iskušenja donosi dan, lakše je suočiti se sa svetom kada vam je raspoloženje na visokom nivou. A ne možete biti dobro raspoloženi ako ste gladni ili ako niste uneli u svoj organizam dovoljno hranljivih sastojaka. Mogu li određene namirnice bukvalno poboljšati naše raspoloženje? Naučnici još nisu doneli konkretne zaključke i treba još mnogo istraživanja da se uradi o uticaju hrane na raspoloženje, ali iako nemamo dovoljno naučnih podataka, svakako imamo neke osnovane pretpostavke.
Polazište razmišljanja: ako unesete promene u način ishrane, to će se odraziti na hemijske promene u vašem mozgu i čitavom organizmu, a to vodi i ka – promeni ponašanja.
Koja je to konkretna hrana koja utiče na raspoloženje?
Jedite ribu – tako ćete uneti više omege-3 u svoje obroke. Upravo ovaj sastojak može biti stabilizator raspoloženja. Skorašnja studija na Novom Zelandu pokazala je da je sveukupno mentalno zdravlje bolje kod onih ljudi koji češće jedu ribu.
Omega-3 se može naći i u nekim biljkama, na primer, u karfiolu ili brokoliju.
Jedite izbalansirani doručak – to znači da treba da jedete doručak koji sadrži dosta vlakana, proteina i drugih hranljivih sastojaka. Dobar doručak je važan i u dugoročnom smislu – za dobru memoriju, više energije tokom dana i osećanje smirenosti.
Jedite namirnice koje su bogate selenom – mineralom koji je važan za rad mozga. Pet različitih istraživanja selena pokazalo je da je nedostatak ovog elementa povezan sa lošim raspoloženjem.
Namirnice bogate selenom su: školjke, sardine, tunjevina, krabe, piletina, semenke suncokreta, braon pirinač, ovas, jaja, tofu, nemasni jogurt i dr.
Opredelite se za postepeno gubljenje kilograma – ako ste na dijeti, treba da znate da nagli gubitak kilograma može negativno da se odrazi na vaše raspoloženje. Naglo lišavanje kalorija i šećera može biti iritirajuće za organizam. Bolje se opredelite za neki laganiji, a sigurniji način mršavljenja.
Podignite nivo serotonina u organizmu – serotonin je neka vrsta neurotransmitera, koji kao da prenosi „srećne poruke“ mozgu. Uprošćeno rečeno – što se više serotonina nalazi u vašem krvotoku, raspoloženje vam je bolje. Serotonina ima i u čokoladi, ali i u mleku, siru, voću, vinu…
Napomena: ukoliko ste često depresivni, ne oslanjajte se na hranu, već se obratite stručnjaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakomega 3ribaselenserotonin
Komentari (0)
Dodaj komentar