Hrana u službi uma: Koje namirnice nam daju energiju svaki dan?

Da li tokom dana osećate da nemate dovoljno energije, da ne možete da se skoncentrišete, depresivni ste i mrzovoljni? Nema potrebe da odmah posežete za suplementima i lekovima. Dovoljno je da napunite tanjir zdravom hranom.

Otkrivamo vam najzdravije namirnice koje bi što češće trebale da se nađu na vašem meniju:

Tuna

Tunjevina je, može se reći, prirodni antidepresiv. Esencijalne aminokiseline iz tune povećavaju nivo serotonina, tzv. hormona sreće.

Jaja

Jaja kao izvor proteina, osim fizičku energiju našem telu, daju i mentalnu energiju našem mozgu. Jedan od važnijih elemenata koje sadrže jaja je holin koje naše telo koristi za regulisanje raspoloženja i pamćenja.

Često ne znate šta više da spremate za doručak, osim jaja. Ima mnogo ideja za doručak, ali važno je da doručak bude zdrav i sa raznovrsnim namirnicama.

Pasulj

Pasulj je namirnica bogata proteinima, vitaminima i mineralima. U stanju je da naše energetske rezervoare u telu i mozgu drži dugo popunjenima. To posebno pogoduje mozgu koji zahteva stalan priliv energije.

Kelj

Ako redovno jedete kelj on će pomoći vašem mozgu da radite više stvari istovremeno a da ne dođe do prekomernog iscrpljenja. Kelj kao namirnica jača vezu između moždanih ćelija.

Borovnice

Ako ste stalno umorni, borovnice su idealna hrana za vas jer su prepune antioksidanata koje čuvaju vaš mozak i poboljšavaju kognitivne procese i pamćenje.

Zeleni čaj i kafa

Kofein koji se nalazi u zelenom čaju i kafi podstiče rad mozga, održavajući budnost, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Sve ove namirnice, ne samo da su ukusne i zdrave, nego su i niskokalorične. Ovaj izbor može da ugodi svima bez obzira na godine i pol. Što je najbolje, doprinose poboljšanju celokupnog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

energijakafaprolećni umorumzdrava hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar