Hranom do boljeg sna

Svi mi volimo da gricnemo ponešto pre odlaska u krevet, bez obzira na to da li nam to koristi ili ne. Brojna su upozorenja eminentnih stručnjaka da ne treba jesti neposredno pre spavanja, ali malo nas se obazire na to.
Da li sve ono što gricnemo na brzinu, u poznim časovima, loše utiče na nas i naš san?
Naravno da ne; jer i hrana može da nam pomogne da spavamo bolje.
Zar ne bi bilo lepo kada bismo znali koja vrsta hrane omogućava besprekoran san, a koje se treba kloniti kako ne bi došlo do noćnih mora?
Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, treba samo da nastavite sa čitanjem i saznaćete šta se sme a šta ne sme grickati pred spavanje.
Utolite glad svog organizma za ugljenim hidratima
Hrana bogata ugljenim hidratima samo povećava hranljivost mlečnih proizvoda tako što povećava količinu supstanci u krvi koje podstiču san. Pred odlazak u krevet preporučuju se lakši obroci poput porcije kukuruznih pahuljica, zatim šolja jogurta sa krekerima, ili hleb i sir. Nipošto pred spavanje ne jedite grickalice koje obiluju šećerom, jer vam samo mogu još više otvoriti oči.
Prezalogajite nešto na brzinu pre odlaska u krevet
Ukoliko imate problema s nesanicom, pravo rešenje bi bilo da malo popunite rupu u stomaku kako biste što lakše zaspali. Ali nemojte uzeti ovo zdravo za gotovo i navaliti na hranu kao da je vreme ručku, već umereno, samo da biste zaštitili organizam. Prejedanje će samo rezultovati neželjenim posledicama, i to ne samo po san.
Ostavite pljeskavice i masne namirnice po strani
Istraživanja su pokazala da ćete noću teže zaspati ukoliko u toku dana jedete masniju i po stomak težu hranu.
Čuvajte se kofeina
Ništa novo: šolja kafe u toku večeri može da vam pokvari san. Nemojte zanemariti ni manje očigledne izvore kofeina, kao što su čokolada, koka-kola, čaj, pa čak i kafa bez kofeina. Sve to, pogotovu u većim količinama, ima isti efekat kao i šoljica kafe.
Preskočite večernju čašu vina
Alkohol vas uglavnom može naterati da zaspite jako brzo, ali isto tako može da bude i krivac za česta buđenja u toku noći, nemirniji san, glavobolje… Ukoliko se ipak odlučite za čašu vama omiljenog alkoholnog pića, potrudite se da uz čašu pića popijete i čašu vode. Na taj način ćete ublažiti dejstvo alkohola i izbeći loš san.
Cigareta opušta pre spavanje?
Ne dozvolite da vas zavara ta "opuštajuća" cigareta pred spavanje. Nikotin u stvari deluje na organizam kao stimulans, sa pratećim efektima sličnim kofeinu. Stoga po svaku cenu izbegavajte cigarete pre odlaska u krevet, kao i ukoliko se probudite u toku noći.
Pridržavajte se ovih saveta kako biste izbegli nesanicu i "težak san".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrananesanicasan
Komentari (0)
Dodaj komentar