Ishrana dvogodišnjaka

Svaka majka zna da deca umeju da budu veoma problematična i izbirljiva kad se radi o hrani. Jedan od posebno napornih perioda je onaj kada dete ima dve godine, delom zbog probirljivosti i tvrdoglavosti deteta, delom zbog toga što ne znaju svi roditelji kakve su zaista potrebe dece tog uzrasta.
Ono što često zbuni, pa i zabrine roditelje jeste to što dete od dve godine ima manji apetit nego odojče. Kako to, kad je od odojčeta veće? Objašnjenje je jednostavno – dvogodišnjak raste sporije nego beba. Trošiće više energije nego beba na kretanje, ali manje kalorija će mu biti potrebno za rast, pa mu neće biti potrebno toliko hrane.
Dvogodišnjaci su pri jelu često probirljivi, sitničavi, nekad i nervozni. Može se desiti da neku namirnicu odbiju, što ne bi trebalo da zabrine roditelje ako to bude nadoknađeno nekom drugom namirnicom iz iste grupe, u tom ili u sledećem obroku. Nije nikakav problem ni ako dete preskoči neki obrok – dvogodišnjaci sami traže da jedu kad su gladni. U suštini, sve dok je dete zdravo i raste normalno (što pokažu visina i težina prilikom lekarskog pregleda, mada, čak i ako je težina nešto manja, nije problem ako je dete zdravo), možete biti sigurni da jede dovoljno.
Jedan od mogućih problema u ovom uzrastu jeste da dete pije suviše mleka, pa onda nije dovoljno gladno za drugu hranu. Tada bi trebalo ograničiti unos mleka, što je najlakše postići tako što mu mleko nećete davati iz bočice, nego iz čaše. Što se bočica tiče, dete bi u ovom uzrastu već trebalo da se odvikne od njih i da nauči da koristi čašu ili šolju – preduga upotreba bočice deformiše dečje zube.
Ukoliko roditelji forsiraju ishranu, dete obično reaguje još većom tvrdoglavošću, pa se problem pojačava. Dvogodišnjaci zahtevaju slobodu izbora, što može povremeno dovesti do neobičnih navika u ishrani – dete može jednog dana da pojede puno hrane, a sledećeg veoma malo, nekada će želeti da jede stalno jedno isto… Sve ove faze su privremene i dokle god je dete zdravo, ne treba brinuti zbog njih niti ga forsirati da „jede kao i sva ostala deca“. Naoružajte se strpljenjem i malo sačekajte – bubice će već proći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar