Ishrana nakon raskida

Bili ste u vezi koja vam je mnogo značila. Nažalost, veza nije uspela. Raskid je uvek bolan, naročito ako ste vi ostavljeni, i ume dosta gadno da deluje na psihu. Ako ste žensko, vrlo je verovatno da ćete posle raskida početi znatno lošije da se hranite. Neke žene će pribeći drastično povećanom unosu visokokaloričnih namirnica, kao i alkoholu; nekima uopšte neće biti do jela. Ni jedno ni drugo ne valja – nakon raskida ste pod velikim stresom i, ako ne želite da se razbolite (ne, nemojte da odgovorite sa: „Pa šta i ako se razbolim?“), treba da pripazite na ishranu. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju (ovaj tekst može da koristi i muškarcima sklonim lošoj ishrani nakon raskida).

Kada je pod stresom, organizam brže troši vitamine B kompleksa, pa bi njihov unos trebalo povećati. Konkretno, to znači da bi u ishrani obavezno morale da budu povećane količine integralnih žitarica, semenki, ribe i posnog mesa, kao i jezgrastog voća (lešnik, badem, orah); samo, nemojte baš ni preterati s količinom jezgrastog voća, jer je kalorično.

Imunitet ume da padne nakon raskida, zato bi trebalo povećati unos vitamina C (ima ga u agrumima, paprikama i zelenom lisnatom povrću). Dobro će vam doći i namirnice bogate magnezijumom (zeleno lisnato povrće, jezgrasto voće i integralne žitarice – sve to bi i iz ranije navedenih razloga trebalo konsumirati), jer magnezijum pomaže u borbi s lošim raspoloženjem, kao i prilikom naglih promena raspoloženja.

Može se desiti da vam san postane nemiran. Ako do toga dođe, nemojte posezati za tabletama, već povećajte količinu namirnica koje sadrže triptofan (u mozgu se pretvara u serotonin, hormon koji ublažava anksioznost). Te namirnice su ćureće meso, tunjevina, švapski sir, banane, paradajz i avokado.

Šta je s hranom koja će da vas teši? Dobra je – a nije nezdrava – čokolada za kuvanje. Bogata je antioksidansima i korisnim mineralima, plus sadrži feniletilamin, koji oslobađa dopamin (to je hormon koga u organizmu najviše bude posle orgazma).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Suzana Ristić

    Sve što je u ovom tekstu navedeno o ishrani je u redu. Čovek tako treba da se hrani.

  • Aleksandra Nikolić

    Suvišno je bilo šta reći. Posle raskida važi jedno pravilo: nastavite sa pravilnom ishranom, i glavu gore. Život ide dalje 🙂

  • Nenad Blažić

    Šta jesti posle raskida?! Smešno! Nastavi čovek da živi dalje, pa šta bude. pa da… Ostavi me plavuša, ješću ćuretinu, ako me ostavi crnka, ješću čokoladu, da nije smešno, bilo bi žalosno. Hrana ovo, hrana ono, ma daj…