Izbegavanje ovog pića pomoći će vam da snizite holesterol

Ako u svojoj porodici imate članove s visokim holesterolom i ako ne pazite na ono šta jedete i pijete, izloženi ste riziku od tog stanja. Ako vam je već dijagnostifikovan holesterol ili znate da ste u opasnosti od razvoja bolesti, možete napraviti neke promene u svojoj ishrani kako biste održali telo zdravim.

Dijetetičarka Kim Javic kaže da u snižavanju holesterola mogu pomoći vlakna, nezasićene masti i voće i povrće.

„Ta hrana i hranjivi sastojci mogu da eliminišu holesterol ili blokiraju njegovu apsorpciju“, rekla je za Eat This.

„S druge strane, veći unos ukupnih kalorija, zasićenih masti i šećera može povećati proizvodnju LDL (lošeg) holesterola i triglicerida, a istovremeno sniziti nivo HDL (dobrog) holesterola“, dodala je.

Šećer je jedna od najgorih namirnica za konzumiranje kada je holesterol u pitanju, a posebno napici bogati šećerom.

„Dijete s visokim sadržajem šećera sniziće HDL kolesterol, a podići nivo triglicerida i povećati proizvodnju LDL holesterola. Zato je odvikavanje od ispijanja zašećerenih pića jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za održavanje holesterola u zdravim granicama“, ističe Javic.

Ako imate naviku ispijanja takvih pića, smanjujte njihovu količinu postepeno.

„Obično savetujem svojim klijentima da počnu tako što će jedno piće zaslađeno šećerom zameniti vodom, crnom kafom ili nezaslađenim čajem“, kaže dijetetičarka.

Nakon što savladate ovu promenu, učinite to s još jednim pićem tokom dana i tako dok ih potpuno ne izbacite iz svoje ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holesterolpiće
Komentari (0)
Dodaj komentar