Iznenađujuće stvari koje vam se mogu desiti ako redovno pijete crnu kafu

Kafa je jutarnja namirnica koju mnogi ljudi piju kako bi im dala energiju za ostatak dana. Osim ako niste deo manjine koja preferira crnu kafu, verovatno ćete dodati malo mleka, šećera, šlaga i slično. Međutim, postoje iznenađujuće nuspojave ispijanja crne kafe o kojima verovatno nikada do sada niste razmišljali, piše Eatthis.

“Osim što vam pomaže da se probudite svako jutro, crna kafa ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, raka, bolesti jetre i bolesti srca”, kaže doktorka Lisa Endrus. vlasnica Sound Bites Nutrition.

Crna kafa može pomoći vašim crevima

Za one koji imaju problema s probavom, crna kafa bi mogla da bude spas. “Kafa može pomoći u održavanju zdravog gastrointestinalnog trakta”, kaže Endrus.

Neka jedinjenja u kafi pomažu da se stimuliše proizvodnju želudačne kiseline koja pomaže u kretanju hrane kroz vaša creva.

Crna kafa može pomoći u prevenciji nekih bolesti

“Kafa sadrži nekoliko bioaktivnih materija kao što su fenolna jedinjenja (cafestol i kahweol), alkaloidi (kofein i trigonelin), diterpeni i drugi koji mogu pomoći u prevenciji bolesti”, kaže Endrus. Studija iz časopisa AHA Journal Circulation: Heart Failure koja je analizirala Framingham Heart Study, pokazala je da se rizik od zatajenja srca tokom vremena smanjio između 5% i 12% za svaku ispijenu šoljicu kafe konzumiranu na dnevnoj bazi u poređenju s onima koji nisu pili kafu.

Crna kafa može pomoći mentalnom zdravlju

Za one koji pate od teskobe, crna kafa verovatno nije najbolja ideja jer kofein može da učini da se osećate još nervoznije i nervoznije. Međutim, za druge mentalne probleme i kognitivna oštećenja, ovaj topli napitak može biti od pomoći.

Preterani unos crne kafe povećava rizik od nesanice

Prema Udruženju za spavanje, preterani unos kofeina može dovesti do simptoma nesanice ili pogoršati postojeću nesanicu, “Konzumiranje kofeina da biste ostali budni noću može dovesti do nesanice, anksioznosti, čestih noćnih buđenja i uopšteno lošijeg kvaliteta sna.”

Najbolje je popiti šoljicu kafe ujutro kako bi kofein imao više vremena da nestane pre nego što dođe vreme za spavanje.

Crna kafa može pogoršati refluks

Refluks ili hronična žgaravica nastaje kada se sadržaj želuca pomera nazad u jednjak što uzrokuje osećaj peckanja u grlu i/ili grudima. Prema Andrei Dan, u članku iz klinike Klivlend, “ispijanje kafe povećava količinu kiseline koja je već u vašem želucu, što podstiče refluks kiseline i žgaravicu.”

Crna kafa može vam pomoći da se fokusirate

Recite zbogom moždanoj izmaglici uz šoljicu crne kafe. Loren O’Konor, vlasnica Nutri Savvy Health i autorka Healthy Cooking for One, kaže da ovaj omiljeni jutarnji napitak može pomoći u tome da se lakše fokusirate.

O’Konor se osvrnula na studiju u Nutrients koja pokazuje da kafa sadrži više od 1000 jedinjenja uključujući fenolne i hlorogene kiseline za koje je proučavan efekat na fokusiranje.

Crna kava može biti dobra za prije vježbanja

Briana Vuds, registrovana dijetetičarka, kaže da kafa može biti dobar napitak pre vežbanja. Prema Međunarodnom društvu za sportsku ishranu (ISSN), pokazalo se da kofein poboljšava performanse vežbanja, kako za profesionalne sportiste tako i za amatere. Vuds napominje da preporučuju dodatak kofeina (poznatog i kao ispijanje vaše šoljica kafe) oko sat vremena pre treninga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna kafakafanuspojave
Komentari (0)
Dodaj komentar