Japanski način ishrane (1)

Kada je reč o zdravoj hrani, japanski način ishrane je jedan od najcenjenijih u svetu. Smatra se da su u njemu „koncentrisani pozitivna energija hrane i čisto zadovoljstvo“.
Da biste uživali u osnovnim načelima japanske kuhinje, ne morate kuvati poput Japanaca. Biće dovoljno da jedete više ribe, povrća i voća; da poslužujete jelo u malim porcijama; da obedujete mirno i polako i da dodate u ishranu razne vrste tofua i više pirinča.
Prednosti japanske kuhinje
Istraživanja pokazuju da, zahvaljujući načinu ishrane, Japanci i Japanke žive duže i zdravije nego bilo koja druga nacija. Oni mogu očekivati da žive 86 (žene) i 79 (muškarci) godina. Kako izveštava Svetska zdravstvena organizacija, ne samo da žive dugo već i zdravo – i u 75. godini osoba u ovom području može se nadati solidnom zdravlju. Takođe, stopa gojaznosti je veoma mala – samo 3% u odnosu na američkih 32%. Naravno, sve to nema veze sa genima, već sa načinom ishrane.
Ako želite da se približite japanskom stilu, na šta sve treba obratiti pažnju?
Nahranite i svoje oči
Magija ovog egzotičnog stila ishrane zasniva se na zdravom balansu osećanja i ukusne niskokalorične hrane, koja se služi u divnim malim posudama i tanjirima. Ovakvo posluženje vas podstiče da „jedete očima“, pa jedete polako i mirno, uživajući čulom vida i čulom ukusa. Tako se nećete ni prejesti, jer mozak ima dovoljno vremena da shvati da je telo sito.
Dakle, smanjivanje unosa kalorija ne mora biti bolno. Dovoljno je da neke namirnice (čokoladu, čips, kolačiće) zamenite nekim drugim (voće, povrće, supe), koje će vam takođe davati energiju.
Služite hranu na japanski način
Veličina porcija je veoma bitna. U Japanu je običaj da se hrana služi u odvojenim manjim tanjirima i u činijicama umesto na jednom velikom tanjiru. Naučnici sa univerziteta u Ilinoisu tvrde da čovek pojede 45% više hrane ako mu je ona servirana u velikoj količini. Tako, naravno, jede mnogo više nego što je organizmu zaista potrebno. To je i dobra i loša vest. Loša – zato što dokazuje da najčešće jedemo mehanički i ne razmišljajući, a dobra – zato što je moguće promeniti uobičajenu količinu hrane koju unosimo, tako što možemo stvoriti naviku da jedemo manje. Pokušajte – uobičajenu hranu poslužite svojoj porodici na manjim tanjirima i u manjoj količini. Verovatno će biti jednako siti kao obično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

algejapanpirinačpovrćeriba
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jelena Barjaktarović

    Veličina porcije je bitna – kažu Japanci? Srbi kažu slično: od čega sit, od toga debeo. Od navike se teško odvikava.