Jedan od najzdravijih: Ovaj začin ima blagodetno dejstvo na celo telo

Lovorov list jedan je od nezaobilaznih začina u gotovo svakoj kuhinji. Najčešće se dodaje u razne vrsta variva, gulaše, kao i jela od mesa i ribe. U pitanju je dodatak koji igra veoma važnu ulogu u postizanju suptilnog ukusa u jelima.Već vekovima se koristi u mediteranskoj i indijskoj kuhinji, a mnogi ne znaju da je lovorov list mnogo moćniji nego što se to čini na prvi pogled.

Kakvog je ukusa?

Lovor je zimzeleno drvo ili žbun čiji se listovi koriste kao začin. U svežem stanju listovi lovora imaju oštar, gorak i ljut ukus, kao i jak miris koji nakon sušenja dobija herbalnu i blago cvetnu aromu koja je slična origanu i majčinoj dušici. Ukoliko se listovi lovora dodaju u vrelu vodu nakon pet minuta kuvanja oseća se blag miris i ukus mentola i eukaliptusa koji potiče od eugenola, hemikalije koja se nalazi u listovima lovora. Posle dužeg kuvanja miris i ukus mentola se gubi zato se preporučuje da se lovor dodaje na početku kuvanja jela kako bi imao vremena da otpusti aromu koja pojačava ukus i miris pripremljene hrane. Nakon kuvanja lovorov list treba izvaditi iz lonca, jer ukoliko se pojede, ima gorak ukus a sam list je prilično nezgodan za žvakanje. Prah od lovorovog lista ima još jaču aromu pa bi trebalo biti oprezan i dodati ga vrlo malo prilikom pripreme jela.

Lekovita svojstva

Jačina ukusa lovorovog lista se pojačava tokom kuvanja pa je sjajan začin za sva jela koja se dugo kuvaju i krčkaju na laganoj vatri poput variva i umaka. Da bi što duže zadržao svoj miris i aromu preporuka je da se lovorov list čuva u zamrzivaču i po potrebi izvadi jedan do dva listića i ubaci u jelo koje se priprema.

Osim kao začin, lovorov list se već vekovima koristi i kao narodni lek zbog svojih lekovitih svojstava. Najčešće se priprema kao čaj a veruje se da poboljšava varenje, ublažava bolove posebno kod upale zgloba ili reume, dobar je protiv upornog kašlja, protiv stresa, za izbacivanje viška soli iz organizma, za mršavljenje…

U pitanju je vrlo jak čaj pa treba biti oprezan prilikom konzumiranja i nikako ga nemojte piti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekovito dejstvolovorzačin
Komentari (0)
Dodaj komentar