Jedemo istu Nutelu, ne šaljemo nekvalitetne namirnice na istok!

Austrisjki proizvođači namirnica negiraju optužbe istočnih suseda da prodaju namirnice slabijeg kvaliteta na istok.

Mađarska ustanova za bezbednost namirnica „Nebih“ kritikovala je više proizvođača iz Austrije da prodaju proizvode lošijeg kvaliteta u tu zemlju.

Među pomenutim proizvođačima su „Maner“, Knor, ali i Koka Kola.

Takođe je i ministar poljoprivrede Češke Marijan Jurečka u jednom intervjuu optužio proizvođače sa zapada da manje kvalitetne prehrambrene proizvode prodaju u istočne zemlje.

„Građani se bune zato što su strani proizvodi lošijeg kvaliteta, a ujedno i skuplji nego u Austriji ili Nemačkoj, iako je kod nas slabija kupovna moć“, preneo je dnevnik „Mlada front Dnes“.

Zaštitnici potrošača smatraju da koncerni potrošačima na istoku isporučuju manje kvalitetne prehrambene proizvode.

U Austriji sa čuđenjem prate ove kritike, te odbacuju studije iz istočnoevropskih susednih zemalja.

Oskar Vavšinek iz Udruženja prehrambene industrije ističe da su takve studije neozbiljne.

On poručuje da kod markiranih proizvoda postoje jasni recepti koji se poštuju za sve proizvode koji izlaze iz tih fabrika.

„Kada je reč o „Maneru“ onda je uvek isti proizvod u prodaji“, naglašava Vavšinek.

Međutim postoje razlike, odnosno prilagođavanja rehionalnim tržištima.

Tako je „Nutela“ u Francuskoj tečnija nego u Nemačkoj, kako bi se prilagodila belom hlebu koji se češće koristi, ali, kako ističe Vavšinek, to nema veze sa kvalitetom.

„Potrebno je pogoditi ukus tržišta“, naveo je on dodajući da se svi pridržavaju koncepta „jednog recepta“.

Češki ministar Jurečka, međutim, sumnja u te priče velikih koncerna i namerava na nivou EU da se bori protiv lošijeg tretmana istočnih zemalja od starne proizvođača prehrambenih proizvoda.

Vavšinek smatra da se iza pokretanje takve diskusije krije namera da se potrošači navedu na korišćenje regionalnih proizvoda.

Međutim i u Srbiji neki proizvodi ne mogu da se mere sa onima iste marke, koji se prodaju u Austriji ili Nemačkoj, ne mogu da se mere.

Tako panirane pileće šnicle, ili pak panirana riba, poznatih proizvođača, nemaju isti ukus, već se čini da se koristi manje kvalitetno meso i riba.

I u prošlosti se i sa Balkana moglo stalno čuti da se na tržištu može naći samo manje kvalitetna roba sa zapada, a i građani su stalno, prilikom odlaska u Nemačku ili Austriju, kupovali te proizvode i dovlačili ih kući, ne samo zato što su bili tamo jeftiniji, već i kvalitetniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

istoknamirnicenutela
Komentari (0)
Dodaj komentar