Jedite ih: Ove namirnice sadrže najviše vitamina D

Vitamin D veoma je važan u ishrani jer sprečava nastanak depresije i jača imunološki sistem i kosti, a njegov nedostatak vezuje se za nastanak demencije i rahitisa. Često se navodi da su najbogatiji izvor vitamina D namirnice životinjskog porekla. Što je tačno, ali, ovde su takođe data i neka rešenja koja podrazumevaju vegansku ishranu.

Evo liste namirnica koje sadrže najviše vitamina D.

Riba 

Opšte je poznato da riba sadrži obilje nutrijenata, a losos je definitivno jedan od najboljih izvora vitamina D. Međutim, ne može svako da priušti kupovinu ove namirnice, pa je dobra vest da ga možete naći i u konzerviranoj tunjevini ili sardinama.

Mleko 

Verujemo da se nećete začuditi što se na ovoj listi našla namirnica uz koju su odrasle mnoge generacije. Samo imajte na umu da mleko sa manjim procentom masnoće ima i manje vitamina D.

Jaja 

Naravno, kao i sa ostalim namirnicama, ni sa jajima ne treba preterivati, a najbolja su organska i sveža, proizvedena na farmi gde su kokoške na otvorenom.

Svinjetina 

Ako volite meso, najbolji način da povećate unos vitamina D je da jedete više svinjetine. U suštini, meso generalno nije najbolji izvor ovog vitamina, ali od svih vrsta mesa, svinjetina ga sadrži najviše, naročito kad su rebarca u pitanju.

Obogaćene žitarice 

Pretpostavljamo da ste do sada verovatno sto puta pročitali kako cerealije ne predstavljaju baš najbolji izbor za doručak. Ali, kao i sa ostalom hranom, sve zavisi od toga kako se hranite i koliko konzumirate ovu namirnicu. Ukoliko ne preterujete, biće odličan izvor nutrijenata, uključujući i vitamin D – najbolje bi bilo da pre kupovine pročitate deklaraciju.

Šitake pečurke 

Nažalost, vitamina D nema mnogo u biljnom svetu, a izuzetak nisu ni pečurke – od svih vrsta najviše ga sadrže šitake. Jednostavno ih ubacite u omlet i dobili ste ukusan obrok pun D vitamina!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranavitamin d
Komentari (0)
Dodaj komentar