Jedite ovo voće svaki dan za duži život, kažu naučnici

Ako ste osoba koja u činiju svojih ovsenih pahuljica svakog jutra voli da doda ukusne borovnice, imate sreće. Naime, ovo ukusno bobičasto voće ima mnoštvo nutritivnih vrednosti, a najnovije istraživanje pokazalo je da može poboljšati dugoročno zdravlje i produžiti životni vek.

Kako prenosi The Healthy, od smanjenja rizika od bolesti do jačanja vašeg tela mikronutrijentima, konzumiranje borovnica poboljšaće vašu ishranu, ali i produžiti život.

Većina voća i povrća snažni su izvori polifenola, važnih antioksidansa koji pomažu u smanjenju upala u telu i borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u telu. Ako je telo hronično upaljeno (što se događa kada se telo nosi s oksidativnim stresom u imunološkom sistemu), sklonije je razvoju bolesti. Istraživanja su zaključila da polifenoli mogu smanjiti stres i upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti, piše Index.hr.

Tačnije, borovnice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u telu koji dovode do određenih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa tipa 2, pa čak i neurološkog pada. Antocijanini takođe imaju pigmente zbog kojih borovnice imaju prepoznatljivu plavu boju.

Isto tako, jedan od specifičnih načina na koji borovnice mogu smanjiti rizik od bolesti je snižavanje nivoa LDL-a, odnosno takozvanog lošeg holesterola u krvi. LDL holesterol je zapravo vrsta holesterola koja se nakuplja u arterijama ako ga ima previše u krvotoku, a nema dovoljno HDL-a, odnosno dobrog holesterola za prenos LDL-a natrag u jetru.

Poslednje istraživanje objavljeno u magazinu The Journal of Nutrition pokazalo je da su učesnici koji su konzumirali borovnice prijavili 27 posto niži nivo LDL holesterola za samo osam nedelja, smanjujući rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borovnicevoćezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar