Jedna grupa ljudi limun treba da jede svaki dan

Limun je riznica vitamina C. Ali njegove zdravstvene beneficije se tu ne zaustavljaju. Limun sadrži pektin (prebiotik) koji pomaže u smanjenju šećera u krvi. Limun ima malo kalorija, pa je koristan prilikom dijeta. U nastavku vam donosimo sve blagodeti limuna

1. Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprječava stvaranje žučnih kamenaca. Vitamin C efikasno se bori protiv prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.

2. Limunska kiselina je prisutna u limunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povišava (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenaca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela – proizvoda metabolizma proteina.

3. D-limonen. Prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. D-limonen je koristan za respiratorne patologije. Zbog toga je neophodno osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.

4. Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija, prenosi “Novi“.

5. Hesperidin. Smanjuje oksidativni stres i upale, normalizuje vaskularno zdravlje. Hesperidin smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracija mrežnjače kod starijih osoba). Supstanca smanjuje efekat galaktoze, šećera sličnog glukozi koji se nalazi u mlečnim proizvodima.

6. Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.

7. Nobeletin. Prisutan u kori limuna. To je potencijalni geroprotektor.

Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:

  • Pušačima;
  • Osobama koji su na dijeti;
  • Svima onima koji imaju respiratorne tegobe;
  • Osobe koje pate od dijabetesa;
  • Onima koji pate od gihta;
  • Osobama sa usporenim metabolizmom;
  • Za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda;
  • Osobama koje pate od varikoznih vena;
  • Osobama starijim od 60 godina.

Zest je najzdraviji deo limuna i nalazi se u kori, zbog čega se preporučuje da se limun jede sa korom. Pre konzumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranazdravljelimun
Komentari (0)
Dodaj komentar