Jednu zdravu namirnicu nikao ne bi smeli da jedemo ujutro, tvrde dijetetičari

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, doručak je zaista najvažniji obrok tokom dana. Iako postoje suprotstavljeni saveti o tome kada bi trebalo da pojedemo svoj prvi obrok, stručnjaci se slažu u jednome – nikada ga ne trebalo preskakati, a doručak bi trebalo da bude bogat zdravim namirnicama. Ono što je zabrinjavajuće, tvrde dijetetičari, jeste činjenica da jedna inače zdrava namirnica može uzrokovati više štete nego koristi ako se jede na prazan želudac, donosi Express.

Banana je namirnica koja se mnogima može činiti kao odličan izbor za doručak. Prepuno minerala, vitamina i vlakana, ovo žuto voće nudi mnoge uverljive zdravstvene prednosti. Međutim, jedenje banane na prazan želudac može poremetiti ravnotežu u vašem želucu i uzrokovati određene zdravstvene probleme.

“Kao hrana, banane su važan izvor magnezijuma i kalijuma. Ovi minerali imaju mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, ali njihovo uzimanje na prazan želudac može narušiti vaše zdravlje. Naime, kada kalijum i magnezijum dospeju u prazan želudac nakon nekoliko sati gladovanja, moguć je poremećaj acidobazne ravnoteže u vašoj krvi“, objašnjava Natali Komova, dijetetičarka i stručnjak za fitness.

Dijetetičarka Ejpril Džejmison slaže se s njom te dodaje da ovo popularno voće može dovesti do privremenog povećanja kiselosti u našem organizmu.

„To može da pokrene kompenzacijski odgovor u telu, što rezultira otpuštanjem jedinjenja koji puferišu kiselinu, poput bikarbonata, kako bi se uspostavila acidobazna ravnoteža krvi“, rekla je. Međutim, ako ovaj kompenzacijski odgovor ne uspe, poremećaj kiselo-bazne ravnoteže može izazvati stanja poznata kao acidoza ili alkaloza.

Komova je rekla: „Acidozu uzrokuje previše kiseline u krvi, zbog čega pH u krvi pada ispod 7.35. Alkaloza se javlja kada postoji prekomerno nakupljanje baza u telu, što dovodi do porasta pH vrednosti krvi iznad 7.45.“

Acidoza može da podstakne simptome poput nedostatka vazduha, umora i zbunjenosti, dok alkaloza može izazvati mučninu, vrtoglavicu i trzanje mišića. Kako bi se izbegao rizik od alkaloze i acidoze, dijetetičarka savetuje da bi trebalo da izbegavamo jedenje banane za doručak. Međutim, ako ste veliki ljubitelj ovog ukusnog voća i insistirate na tome da ga ipak pojedete ujutro, najbolje je kombinovati ga s drugom hranom, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakishranajutro
Komentari (0)
Dodaj komentar