Još nešto o kofeinu

Policijski narednik sa Aljaske osmislio je svojevrsnu kombinaciju kofeina i balsama za usne; pronalazač iz Durama, u Sjedinjenim Američkim Državama, usavršio je recept za proizvodnju krofni od kafe…
Zahvaljući ovakvim i sličnim otkrićima, broj osoba koje redovno konsumiraju kafu i napitke bazirane na kofeinu u poslednje vreme je neverovatno porastao. Broj osoba od 18 do 24 godine starosti koje svakoga dana piju kafu udvostručen je (od 16% na čak 32%). Upravo zbog toga su energetski napici označili početak potpuno nove industrije, koja danas spada u vodeće po prihodima.
Pozitivni rezultati
Jedna od studija, sprovedena 2003. godine na Kolumbus koledžu u Ohaju, otkrila je da veliki broj učenika unosi u svoj organizam i do 800 miligrama kofeina dnevno – što je dvostruko više od preporučene količine za odrasle osobe, koja iznosi 300 miligrama. S obzirom na to da podstiče lučenje adrenalina, koji pomaže mišićima da rade još intenzivnije i duže, kofein se može smatrati sredstvom koje pozitivno utiče na atletske sposobnosti. Zbog ovog njegovog dejstva, kofein je kao supstanca sve do 2004. godine bio pod nadzorom Internacionalnog olimpijskog komiteta.
Najskorija istraživanja pokazala su da kafa čak deluje kao dobra zaštita od mnogih bolesti. Sam kofein smanjuje rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti, tako što blokira receptore umesto adenozina, nervnog završetka koji igra veoma bitnu ulogu u motornim funkcijama. Upravo zbog ovog dejstva, vrše se intenzivna testiranja, jer bi kofein mogao biti način lečenja Parkinsonove bolesti. Kofein takođe ublažava i migrene, tako što podstiče kontrahovanje krvnih sudova u mozgu.
Kao i kupine i brokoli, i kofein sadrži antioksidante. Smatra se i da umanjuje rizik od pojave raka debelog creva, žuči i raka jetre. Istraživači sa Harvarda su nakon svog istraživanja 2005. godine došli do sledećih rezultata: šest ili više šolja kafe dnevno smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, i to za 50% kod muškaraca i 30% kod žena. Studija u koju je bilo uključeno 80.000 žena pokazala je da je kod onih žena koje su pile više od dve-tri šolje kafe dnevno smanjen rizik od samoubistva, u periodu od narednih 10 godina, i to čak za trećinu.
Negativni rezultati
Deo omladine koji često konsumira kombinacije kafe i alkohola sebe nesvesno stavlja u nezavidnu i riskantnu situaciju. Kofein u ovom slučaju vraća brzinu ali zato oduzima preciznost, što u velikom broju situacija može imati jako loše posledice.
Dakle, ako vas sve već rečeno ne pokoleba kada je u pitanju kofein, onda barem birajte količinu kofeina i situacije u kojima ćete ga konsumirati, jer time ne štitite samo sebe već i ljude u neposrednoj blizini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafakofein
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miša Milas

    Nije naveden izvor prevoda. Međutim, napisi te vrste mogu biti i štetni, jer navode samo pozitivnu stranu dejstva kofeina, a ne i onu drugu! Kofein, između ostalog, smanjuje kalcijum u kostima, oko 1,4% godišnje. Osim toga, velika količina kafe u kombinaciji sa nikotinom i masnoćama stvara plakove na krvnim sudovima itd. Dakle sve treba konzumirati umereno i u konsltaciji sa lekarima specijalistima i nutricionistima. Pridržavanje uputa koje daju nestručnjaci i laici mogu samo da bude štetni, jer svaka hrana, baš kao i lek, ima kontraindikacijje!!!