Kad god možete jedite kiseli kupus – vaše telo će vam biti zahvalno

Kiseli kupus dobija se anaerobnom fermentacijom, zbog čega se tokom kiseljenja izbacuje vazduh, a kace u kojima se kupus kiseli dobro se zatvaraju. U odsustvu vazduha, bakterije mlečno kiselog vrenja glukozu pretvaraju u mlečnu kiselinu, koja konzerviše namirnice s obzirom na to da stvara nepovoljne uslove za razvoj štetnih bakterija.

Mlečna kiselina nastaje prilikom kiseljenja kupusa zbog delovanja Lactobacillus na glukozu i dodavanja slane vode. Kiselo zelje fermentisano u slanoj vodi dobar je izvor vitamina C i vrlo je ukusna namirnica. Takva vrsta konzerviranja povrća naziva se biološko konzervisanje, piše “Aura“.

Kupus deluje jako povoljno na naš organizam. Zelje od kog dobijamo ovu hranljivu i jako zdravu namirnicu pripada grupi kupusnjača, jednoj od mnogih podcenjenih vrsta povrća, a zapravo je temelj našeg zdravlja. Ovo povrće ima snažan uticaj na prevenciju raka, kao i na ostale aspekte održavanja zdravlja.

Jedinjenja koji se mogu pronaći u kupusnjačama ponekad su gorka i neprijatnog mirisa, ali oni pomažu biljci da se odbrani od insekata i ostalih parazita. Kupusnjače sadrže najveću koncentraciju lekovitih sumpornih jedinjenja, koji povećavaju sposobnost jetre da stvori enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije.

Kiseli kupus jako dobro deluje kao preventivno sredstvo protiv raka. Odličan je izvor snažnih antioksidansa koji pomažu u zaštiti od štetnih slobodnih radikala. Razgradnjom u probavnom sistemu sastojci kiselog kupusa povoljno deluju u borbi protiv raka. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više kupusnjača, poput brokolija, karfiola, prokelj, uključujući kiseli kupus, manje obolevaju od raka pluća i bešike, želuca i debelog creva.

Tu su još mnogi benefiti koje imamo od ove namirnice. Naime, kiseli kupus sadrži visoke nivoe hranljivih materija i malo kalorija, te je stoga idealna namirnica za zdravo mršavljenje.

Takođe, istraživanja pokazuju da je upravo kiselo zelje afrodizijak, poboljšava varenje, povećava iskorišćenje vitamina, proizvodi mnoge enzime korisne organizmu, pomaže u rastu zdrave flore u probavnom sistemu, održava ravnotežu hormona, štiti kožu i povoljno deluje na rad srca. Indol-3-karbinol iz kiselog kupusa i slične hrane podstiče rast materije koje blokiraju stvaranje estrogena, hormona koji može pokrenuti rast raka dojke kao i ostalih malignih bolesti reproduktivnog sistema.

Kiseli kupus sadrži i probiotike u obliku živih mlečno-kiselih bakterija, kao i probiotike u obliku vlakana koji podstilu zdravlje digestivnog sistema i štite od bolesti digestivnog sistema, poput proliva.

Šta još možemo pronaći u kiselom kupusu? Kiseli kupus je bogat fitonutrijentima, sumpornim jedinjenjima sulforafanu i Izotiocijanati, koji štite od raka želuca i pomažu u zaceljenju oštećenja na koži izazvanih prekomernim izlaganjem UV zracima.

Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne efekte na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentisanim proizvodima poput kiselog kupusa.

Brojne dobrobiti za zdravlje pripisuju se probioticima, uključujući delovanje na varenje i bolesti digestivnog sistema, povišene masnoće, visoki krvni pritisak, alergije i imuni sistem. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sistemu, dokazano pomaže da se umiri bol u želucu i ojača imuni sistem.

Kupus je jako dobar izvor vitamina C. Znamo da je vitamin C u vodi rastvorljiva esencijalna tvar, stoga se mora unositi hranom. Hrana bogata vitaminom C može se nesmetano konzumirati jer se višak izlučuje iz organizma, a povećan unos preporučuje se pušačima i pasivnim pušačima.

Osim spomenutog, kiseli kupus obiluje mnogim drugim lekovitim hranljivim materijama, poput kalcijuma, magnezijuma i mangana, koji učestvuju u izgradnji kostiju, zatim folnom kiselinom, vitaminom B6, omega-3 masnom kiselinom, kalijumom i vitaminom A koji podržavaju zdravlje srca, kao i vitaminima B1 i B2, koji stvaraju energiju.

Uz to, kiseli kupus u sebi ima belančevine, koje izgrađuju mišiće, i aminokiselinu triptofan, koja reguliše san. Na kraju, dobro smiruje stres, jer je bogat izvor antioksidansa, vitamina A i E, betakarotena i minerala selena. Antioksidansi suzbijaju štetan efekat slobodnih radikala u telu oslobođenih u reakciji na stres, te pomažu da se triptofan pretvori u serotonin, što znatno poboljšava raspoloženje.

Najbolje je kiseli kupus konzumirati na salatu uz dodatak maslinovog ulja sa belim lukom, ili bilo kojim drugim začinom po želji.

Tako sirovi kiseli kupus ponudiće nam najviše od svih nabrojanih hranjivih materija. Važno je naglasiti i da je najbolje čuvanje kiselog kupusa u teglama, a ako želite da smanjite unos soli, može se isprati pod vodom pre pripreme jela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranakiseli kupuszdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar