Kada ovo budete saznali, odmah ćete skuvati – KAFU

Sve je više istraživanja koja otkrivaju zdravstvene prednosti kafe. Ispijanjem samo jedne šoljice dnevno može da spreči nakupljanje nezdravih masnoća, da utiče na zdravlje mozga u starijoj životnoj dobi, ali i da bude dobar saveznik u borbi protiv gojaznosti.

Nedavno istraživanje, sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Hjustonu, pokazalo je da kafopije imaju bolji mikrobiom creva od osoba koje retko ili uopšte ne piju kafu.

Autor studije dr Li Đao i njegov tim predstavili su rezultate istraživanja na godišnjem naučnom skupu gastroenterologa u San Antoniju, u Teksasu.

U istraživanju su učestvovale 34 osobe koje su bile podvrgnute kolonoskopiji i endoskopiji, kako bi se videlo stanje njihovog crevnog trakta.

Na osnovu količine kafe koju piju, ispitanci su bili podeljeni u dve grupe, na one koji piju puno kafe, odnosno više od 83 miligrama i one koji piju manje od te količine.

Pokazalo se da oni koji piju puno kafe imaju u crevima visok nivo bakterijskih sojeva Faecalibacterium i Roseburia i nizak nivo bakterijskog soja Erysipelatoclostridium ramosum koji je deo normalne crevne flore, ali u velikom broju može biti štetan.

Prethodne studije povezale su E. ramosum sa metaboličkim sindromom i gojaznošću. Viši nivo ostalih bakterija pronađen je u mikrobiomima creva kod velikih konzumenata kafe.

„Veća konzumacija kofeina povezana je sa bogatijim mikrobiomom creva i većim brojem protivupalnih bakterija, poput Faecalibacterium i Roseburia, i nižim nivoom potencijalno štetnih bakterija“, stoji u zaključku ove studije.

(Medical News Today, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafa
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    – Majstore, može li kafa, rakijica? – Nemoj mi to razdvajati.

  • Anonimni

    Ma kakva kafa rakijica i bog te veselio

  • Ana Marija

    Ako pijete kafu . . .samo umjereno , možda i pomogne .

  • Anonimni

    Bilo bi odlicno kada bi se istrazivaci dogovorili da li je kafa, konacno, dobra ili losa posto sredine nema..