Kalorijske bombe – začinjene kokice

Popularne kokice, pripremljene na "bioskopski" način – sa dosta putera – sadrže više kalorija i masti nego što je zdravo za naš organizam, pokazalo je jedno od skorijih istraživanja.
Američka istraživanja
Da li biste, sedeći pred TV-prijemnikom i gledajući omiljene filmove, pojeli 500 grama pečenih rebaraca, dve kugle omiljenog sladoleda ili možda dva ogromna hamburgera? Prema poslednjim istraživanjima, upravo je to ono što Amerikanci unesu prepustivši se tzv. bioskopskim kokicama.
Istraživanja su pokazala da prosečne američke bioskopske kokice sadrže od 400 do 1200 kalorija i količinu zasićene masti koja je dovoljna za čak 3 dana, kao i do 1.500 mg soli. Prosečni gledalac na ovo još doda 300 do 1100 kalorija iz slatkiša i još 150 do 500 kalorija iz gaziranih napitaka.
U svrhu ovog istraživanja, na laboratorijsko proučavanje poslate su kokice iz različitih bioskopa. Rezultati su pokazali da su srednje i velike porcije najopasnije – svaka u proseku sadrži po 1200 kalorija i 60 grama zasićene masti koja izaziva zapušenje arterija. Dodavanjem putera dobija se još 120-130 kalorija.
Poznato je da su uvek u ponudi privlačni spojevi kokica i nekog od veštački zašećerenih napitaka. Iako mnogi misle da ovim napicima zapravo spiraju suvišne kalorije i masti, zapravo im samo još više dodaju. Primera radi, srednja kesa kokica, u kombinaciji sa napitkom srednje veličine, sadrži čak 1600 kalorija, što je isto kao i 6 prženih jaja sa nekim dodatkom poput punomasnog sira ili 4 kobasice ili 4 parčeta slanine. Istraživači pored toga ističu i da prevelike količine slatkiša nisu preporučljive ljudima sa slabim srcem ili srčanim problemima.
Američkim posetiocima bioskopa eksperti savetuju da u što manjoj meri šokiraju svoj organizam i da naruče manju ili srednju kesu kokica i podele je sa prijateljem. Pored toga, predlažu što manje soli u porciji kokica i čašu dobre hladne vode (a ne neki kaloričan napitak).
Gde smo tu mi?
Iz navednog možemo zaključiti da mala porcija neslanih kokica ne sadrži mnogo kalorija i da povoljno deluje na naš organizam.
Ono što ne treba zaboraviti, naročito kada sednemo pred televizor – velika porcija slanih kokica (pripremljena sa dosta ulja) sadrži mnogo kalorija i veoma je štetna po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostkalorijekalorijske bombekokice
Komentari (0)
Dodaj komentar