Koje dodatke ishrani treba da uzimaju trudnice?

Prema novom istraživanju, trudnice koje uzimaju dodatke ribljeg ulja tokom trudnoće i tokom dojenja imaju smanjen rizik od alergije beba u detinjstvu, a uzimanje probiotika tokom trudnoće može smanjiti rizik od ekcema kod novorođenčadi.

U Londonu su rađene 433 studije sa 1,5 miliona ljudi i utvrđeno je sledeće:

OMEGA-3 masna kiselina – jedna kapsula ribljeg ulja koja sadrži antiinflamatorna svojstva od 20. nedelje trudnoće kao i prva 3-4 meseca dojenja – smanjuje rizik od alergije kod potomaka za 30%.

Istraživači su otkrili da uzimanje probiotika svakog dana u periodu 36-38 nedelja trudnoće i tokom prvih 3 do 6 meseci dojenja smanjuje rizik od ekcema kod deteta za 22%. Ovi probiotici sadrže bakteriju laktobakcilus rhamnosus.

Sa druge strane, dr Loisa Džejms navodi da naša ishrana i mikrobi koji žive u našim crevima imaju važnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravog imunološkog sistema.

U Velikoj Britaniji alergija na hranu javlja se na oko 1 od 20 dece. Ona se dešava kada imuni sistem tela pogrešno identifikuje hranu i dovodi do pojave simptoma u vidu oticanja, povraćanja, dok uzroci ekcema nisu potpuno poznati i pretpostavlja se da se ekcem javlja kod dece gde je češća alergija. Zbog ovoga je bitno utvrditi način na koji različiti dijetetski faktori utiču na imunnološki sistem, posebno u ranim fazama razvoja, kada imunološki sistem uči kako prepoznati potencijalnu opasnost. Pretpostavlja se da majčina ishrana može uticati na razvoj alergija u ranom životu deteta.

Zbog toga istraživači smatraju da je potrebno više studija o mogućoj ulozi dopunske materije, kao što su probiotici i riblje ulje, u sprečavanju alergijske bolesti kod dece. Takođe se preporučuje praćenje dece do školskog uzrasta kako bi se identifikovale određene podgrupe majki i dece koja bi najviše imala korist od ovih istraživanja i intervencija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrana trudnicetrudnoćazdravlje bebezdravlje trudnice
Komentari (0)
Dodaj komentar