Koju bi hranu trebalo izbegavati?

Neke namirnice se često koriste u ishrani, iako sadrže mnogo kalorija, masti i aditiva, pa nepovoljno utiču na naše zdravlje. Na listi najnezdravijih namirnica su proizvodi koji sadrže mnogo kalorija, visok nivo transmasti, zasićenih masnoća, šećera i natrijuma, pa navodimo neke od njih.
Majonez
Običan (domaći) majonez nije toliko loš ako pojedete kašičicu ili dve, ali oni koji majonez kao preliv nanose u debelom sloju na hranu, sami sebi ugrožavaju zdravlje. Ukoliko baš volite majonez, znajte da porcijom od četvrtine šolje možete da unesete oko 360 kalorija i 40 grama masnoće u organizam.
Za one koji obožavaju majonez postoje bolje opcije:

  • prelivi sa manje kalorija (senf, sos za roštilj, salsa ili tako sos)
  • majonez sa manje masti (35 kalorija i 3,5 grama masti u svakoj kašici)
  • smanjenje unosa pravog majoneza sa nekoliko šoljica na nekoliko kašika (do 60 kalorija i 6,7 grama masti)

Gazirana i druga slatka pića
Slatki napici su svuda oko nas. Pića u kafićima i sa automata podjednako su zaslađena kao i ona iz supermarketa (flaširani čajevi, voćni sokovi, energetska pića itd).
Zaslađena pića su pravi primer „praznih kalorija“. Gazirani sokovi, zaslađeni čajevi i voćni sokovi uglavnom ne poseduju hranljive supstance, već samo kalorije i hemikalije. Jedno novije istraživanje upozorava da se uzimanjem ovakvih pića u stvari unose u organizam suvišne kalorije.
Obična voda je najbolja za rehidriranje i trebalo bi da bude tečnost koja se najviše unosi tokom dana. Ima nekoliko napitaka koji ne sadrže kalorije, a to su zeleni i crni čaj. Osim što hidriraju, oni nadoknađuju i zdrave antioksidante.
Obrano mleko ili mleko sa 1% mlečne masti sadrži određenu količinu kalorija, ali i ključne hranljive sastojke kao što su kalcijum, vitamin D, B-12, kalijum i magnezijum.
Alkoholna pića
Osim što sa alkoholom može da se pretera, alkoholna piće su i veoma nezdrava i nepotrebna u ishrani.
Kalorije u alkoholnim pićima takođe su prazne kalorije jer ih telo ne pretvara u energiju. Pri unosu alkohola, jetra alkohol rastvara i pretvara ga u masne kiseline koje se nagomilavaju u jetri. Nagomilane masnoće mogu se videti na jetri čak i nakon jedne večeri opijanja. Ćelije jetre i mozga zapravo izumiru od prekomerne konsumacije alkohola.
Osim štetnosti po jetru i mozak, alkoholna pića su puna kalorija. Jedna čaša vina ima oko 170 kalorija, a flaša piva oko 150 kalorija. Jedna doza džina, ruma, votke ili viskija sadrži oko 105 kalorija, i to bez dodataka u vidu gaziranih i voćnih napitaka. Kada je reč o alkoholu, ako pijete, pijte umereno. Na zabavama i u toku dana bolje je piti mineralnu ili gaziranu vodu sa malo limuna ili limete, toplu ili hladnu kafu, čaj ili dijetalna negazirana pića, ali u umerenim količinama.
Proizvodi na bazi punomasnog mleka
Iako mlečni proizvodi sadrže potrebne proteine, kalcijum, vitamin B-12 i riboglavin, proizvodi na bazi punomasnog mleka imaju velike količine masnoća i holesterola. Ako popijete pola litra punomasnog mleka dnevno, to je oko 1900 kalorija i 105 grama masti, tj. 59,5 grama zasićenih masti i 315 miligrama holesterola za nedelju dana.
Dobra stvar je što se mlečni proizvodi sa manje masti mogu naći svuda, pa tako možete uzimati niskomasno mleko, sir, jogurt ili sirni namaz. Iako ovi proizvodi sadrže manje masti, ne treba preterivati sa količinama, jer sa velikim količinama mlečnih proizvoda unosimo i velike količine kalorija i masti.
Sladoled
Preterane količine sladoleda, bez obzira na velike vrućine, štete našem zdravlju. Čak i skromna polovina čaše, kao što se preporučuje na pakovanju, dovodi do granične vrednosti zasićenih masti i ukupnih masti i kalorija za jedan dan.
Jedna porcija sladoleda sa ukusom kolačića ima 270 kalorija, 14 grama masti, 8 grama zasićenih masti, 65 miligrama holesterola i 25 grama šećera. Treba imati u vidu da neki sladoledi sadrže mnogo više kalorija, masti i šećera, kao i da pojedine osobe (i deca) jedu veće količine sladoleda dnevno od preporučenih.
Umesto ovakvih sladoleda, treba probati sladolede sa manje kalorija, manje šećera i manje masti koji se takođe mogu kupiti u supermarketu. Takvi sladoledi mogu imati oko 120 kalorija, 4,5 grama masti i 3,5 grama zasićenih masti, a 14 grama šećera po porciji od pola šolje. Još zdraviji desert je veoma često običan nemasni grčki jogurt (gusti jogurt u koji možete dodati sušeno ili sveže voće).
Napomena
Naveli smo neke namirnice koje bi trebalo izbegavati (smanjiti pojedene količine) u ishrani, a predložili smo i šta treba koristiti umesto njih kako biste sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aditivialkoholgazirana pićakalorijemajonezmasnoćenezdrava hranasecersladoledzdrava hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar