Koliko dugo su kuvana jaja dobra za jelo?

Tvrdo kuvana jaja su veoma ukusan, zdrav i hranljiv obrok, pun proteina, vitamina i minerala. Međutim,  ako volite da skuvate veću količinu ili vam jednostavno ostane neko jaje za kasnije, onda je bitno da znate kako pravilno da ih odložite u frižider, kao i koliko dugo tako obarena mogu da traju.

Kuvana jaja će ostati „sveža“ čak i kada ih držite u frižideru sedam dana, prema naučnicima iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA), prenose mediji.

Uslov da potraju nedelju dana jeste da ih odmah po kuvanju i hlađenju, najduže 2 sata nakon, stavite u frižider.

Što se same ljuske tiče, nju ne treba uklanjati dok se jaje potpuno ne ohladi jer će to znatno smanjiti njihov vek trajanja.

Kao i za svu kuvanu hranu, isto pravilo važi i za tvrdo kuvana jaja – nisu „bezbedna“ za jelo ako su ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

friziderkuvana jaja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    povodom jaja nekoliko pitanja ,da li su rovita jaja (po vrenju posle jednog minuta skinuti s vatre)bezbedna neovisno gde su kupljenja?Da li se iz rovitog zumanceta bolje apsorbuje gvozdje kao i iz zivog ,sto je neizvodljivo (zbog salmonele)I ,da li moze odmah nakon barenja,vruce jaje da se u ljusci stavi u frizider?