Koliko je proteina dovoljno

Sve nalepnice na poleđini proizvoda sadrže informacije o zastupljenosti supstanci koje proizvod sadrži. Od tri najbitnije grupe, proteina, masti i ugljenih hidrata, proteini spadaju među one o kojima većina ljudi najmanje zna.
Koliko nam je proteina dovoljno da bismo održali dobro zdravlje?
Kada je reč o proteinima i neophodnoj količini, prilično je teško proceniti, jer se sama količina menja sa godinama.

  • Novorođenčad: oko 10 grama dnevno
  • Tinejdžeri: oko 52 grama dnevno
  • Tinejdžerke: oko 46 grama dnevno
  • Odrasli muškarci: oko 56 grama dnevno
  • Odrasle devojke: oko 46 grama dnevno

Izuzetak su trudnice, kod kojih količina iznosi do 71 gram dnevno.
Još jedan način da se prebroje proteini jeste na osnovu količine kalorija u procentima. Zato je sačinjen i piramidalni plan po kom proteini čine 17-21% ukupne količine kalorija. Internacionalni medicinski institut preporučuje da je zdravo unositi najmanje 10% i nikako više od 35% kalorija iz proteina.
Većini nas bi dobro došlo uključivanje još po kojeg dodatnog izvora proteina u svakodnevnu isranu. Analizom podataka prikupljenih putem istraživanja sprovedenog na Internacionalnom institutu za zdravstvo i ishranu, otkriveno je da 7,7% odraslih devojaka i oko 8% starijih žena ne unosi u organizam minimalnu preporučenu količinu proteina. Kod muškaraca 51-70 godina starosti, zabeležen je unos od 16% kalorija u obliku proteina, što je takođe ispod preporučene granice.
Ono što predstavlja ozbiljan problem jeste činjenica da manjak unesenih proteina može imati loše posledice po organizam. Proteini su jako bitni za pravilan rad mnogih fizioloških funkcija, počevši od građenja mišića i kostiju, pa sve do održavanja ćelija u dobrom stanju. Skorija istraživanja su takođe pokazala da proteini čine obroke konkretnijim, što nam zauzvrat može mnogo pomoći pri održavanju zdrave težine. Ono što su ova istraživanja takođe pokazala jeste i da povećanje količine proteina sa 15% na 30% od ukupnog broja kalorija i smanjenje masti od 35% na 20% od ukupnog broja kalorija rezultuje konstantnim gubitkom suvišnih kilograma.
Koji su najbogatiji izvori proteina?
Mnoge vrste hrane predstavljaju izvore bogate proteinama. To su meso, riba, mlečni proizvodi, kao i zrnasto povrće, orasi, jaja… Veoma je bitno znati da, kao što i osobe koje jedu meso mogu vrlo lako uneti u organizam svu neophodnu količinu proteina, tako mogu i vegeterijanci, ukoliko biraju hranu sa malo više pažnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

proteini
Komentari (0)
Dodaj komentar