Konzumacija brze hrane u adolescenciji značajno povećava rizik od ovih bolesti, tvrde naučnici

Evo još jednog razloga da se okrenemo zdravoj i izbalansiranoj ishrani.  Poslednje istraživanje dokazuje  da konzumacija brze hrane u adolescentskom periodu ima uticaj na povišen nivo stresa i mentalnih problema u kasnijem dobu.

Naime, ovo naučno istraživanje zasnovano je na podacima iz Melburnske kolaborativne studije, a autori su posmatrali na koji način se manifestuju posledice po mentalno zdravlje kod pojedinaca koji su jeli velike količine brze hrane u adolescenciji, u periodu između 13 i 17 godina.

„Učesnici sa najvećim unosom ultra-obrađene hrane imali su značajno veće šanse za povećan psihički stres“, naveli su autori studije. Brza hrana je okdač za mentalne probleme

Istraživanje melburnskih naučnika bilo je zasnovano na uzorku od 23.299 učesnika koji su tokom adolescentskog perioda uživali u konzumiranju brze hrane, a monitoringom njihovog mentalnog zdravlja u narednih 15 godina utvrđeno je da su u kasnijem dobu bili osetljiviji i podložniji problemima sa mentalnim zdravljem.

Nakon prilagođavanja sociodemografskim karakteristikama, životnom stilu i navikama u vezi sa opštim zdravljem, naučnici su analizirali dobijene podatke i ustanovili da su učesnici sa najvećim relativnim unosom ultra-prerađene hrane imali čak 14 procenata veći rizik od razvoja psihičkog stresa u poređenju sa učesnicima sa najnižim unosom brze hrane. Pol, uzrast i BMI nisu presudni

U toku istaživanja, naučnici su dokazali i da pol, uzrast i indeks telesne mase ni na koji način nisu uticali na razvoj mentalnih problema u kasnijem dobu, već da je jedini okidač bio unos prerađene hrane u adolescenciji.

Takođe, oni su naglasili i da su u perspektivi neophodne dodatne naučne studije i istaživanja kako bi se preciznije identifikovali načini razvoja mentalnih bolesti, kao i precizirali konkretni sastojci iz brze hrane koji utiču na njen razvoj.

(rts)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brza hranamentalne bolesti
Komentari (0)
Dodaj komentar