Lekar otkrio kojih pet namirnica nikada ne bi jeo: Začudićete se šta je sve na listi

Gastroenterolog Sarmed Sami otkriva pet namirnica koje bi trebalo da izbegavamo kako bismo održali zdravlje probavnog sistema. Prema njegovim rečima, ove namirnice mogu uzrokovati različite probleme, poput upala, probavnih smetnji i drugih problema.

Prerađeni mesni proizvodi

Prva namirnica koju treba izbegavati su prerađeni mesni proizvodi, poput kobasica, šunke i slanine. Prema dr. Sonpalu, ovi proizvodi sadrže velike količine soli, konzervansa i drugih aditiva koji mogu iritirati probavni sistem i uzrokovati probleme poput gastritisa i čira na želucu.

Masna i pržena hrana

Druga namirnica su masna i pržena hrana, koja može uzrokovati upalu u crevima i otežati probavu. Takođe, prekomerna konzumacija masne hrane može dovesti do gojaznosti, što dodatno povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

Gazirani sokovi

Treća namirnica su gazirana pića, koja mogu uzrokovati nadutost, gasove i druge probleme s probavom. Prema dr. Sonpalu, gazirana pića takođe mogu sadržavati velike količine šećera, koji su povezani s različitim zdravstvenim problemima.

Masna hrana

Četvrta namirnica je mlečna hrana s visokim udelom masti. Netolerancija na laktozu jedna je od najčešćih intolerancija na hranu. Ovakvo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumacije mlečne hrane jer laktoza prolazi neprobavljena u debelo crevo, gde bakterije fermentišu. Simptomi uključuju nadutost, bol u trbuhu, gasove i proliv.

Gotova jela

Konačno, Sami preporučuje izbegavanje gotovih jela.

„Mogu sadržavati visoke razine rafinisanih ugljenih hidrata, zasićenih masti, soli i hemijskih dodataka. Često im nedostaje dijetalnih vlakana, dobrih izvora proteina i zdravih masti. Ishrana bazirana na ultraprerađenim jelima povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog creva, depresiju, astmu i rak“, rekao je u razgovoru za Dejli Mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrananamirnice
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja to i ne jedem ,NPR… gotovo jelo slaninu konzerve gazirana pića ,masnu hranu imam krvnu sliku za deset…Ali ipak ponekad pojedem čevape,kobasicu i argetu..Ali vrlo rijetko kao i hljeb iz pekare ..

  • Anonimni

    Najbolje da predjemo na insekte. Posto vec slanina, domaci punomasni sir i mleko ne valjaju. Doktore Sami, grickajte vi skakavce i bubasvabe, mi cemo domacu slaninu i mleko.

  • Anonimni

    Glup sam što to nisam znao…