Limenke, flašice i tetrapak – koliko su zdravi?

Limenke, plastične bočice i tetrapak najčešća su savremena ambalaža iz koje se sve više piju bezalkoholni i alkoholni napici. Ponekad se ipak zapitamo koliko je takva ambalaža zdrava i kolike su mogućnosti da pijući iz njih dobijemo neku infekciju, virus ili nepoželjnu bakteriju.
Izvori zaraze i bolesti
Koristeći napitke iz originalne ambalaže, ustima direktno dodirujemo poklopac, ili gornju površinu na kojoj se usled skladištenja mogu nalaziti razne bakterije ili klice koje mogu izazvati mnoge bolesti (infektivne, virusne, stomačne…).
Raznim ispitivanjima je ustanovljeno da je prenos zaraznih bolesti ovakvim načinom korišćenja napitaka moguć, ali na svu sreću nije suviše čest. Najopasnije je to kako se napici u originalnoj ambalaži skladište, da li su dostupni prašini, padavinama, otpadnim vodama, insektima, životinjama, glodarima…
Većina proizvođača vodi računa o kvalitetu proizvoda, tako da obično nema problema sa sadržajem limenki. Pored toga, većina proizvođača pakuje limenke, boce i tetrapak u grupna pakovanja obložena najlonom, tako da su proizvodi zaštićeni od prljavštine.
Ohrabrujuće je to što se na ovakav način upotrebljavaju gazirani napici, kiselkasti napici i alkoholni napici koji su otporniji na bakterije, pa tako posredno manje ugožavaju naše zdravlje.
Nažalost, napitke iz limenki (i druge originalne ambalaže) najviše koriste deca, pa su ona najizloženija mogućim infekcijama.
Još jedna mana ambalaže za jednokratnu upotrebu jeste ta što se posle upotrebe ambalaža baca, a nesavesnim odlaganjem ambalaže ugožava se ekološka sredina i stvaraju potencijalne opasnosti od povreda (lim, staklo, lomljena plastika…).
Saveti
Da biste sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, preporučujemo:

  • Pre nego što počnete da koristite napitak iz limenke, flaše ili tetrapaka, obavezno operite ili obrišite ambalažu (krpom, papirnom maramicom, salvetom…).
  • Bolje je piti napitke iz čiste čaše nego iz originalne ambalaže.
  • Ako pijete napitak iz originalne ambalaže, onda obavezno koristite cevčicu (po mogućstvu, zapakovanu).
  • Obratite pažnju na spoljašnost ambalaže omiljenog napitka, jer je veoma važno kakvo je bilo skladištenje. Vidljiva prljavštvina na poklopcima zaista je najopasnija i treba je ukloniti ili ne koristiti proizvod ako je zagađenje drastično.
  • Kada ste u nekom objektu gde vas služe limenkama, obratite pažnju na higijenu objekta i higijenu konobara. Naročito je bitno kako se skladište limenke, flaše i tetrapak.
  • Obratite pažnju pri kupovini pića na kioscima, jer su tamo uslovi za održavanje higijene najnepovoljniji.
  • Izbegavajte da više osoba pije napitak sa grlića iste boce (limenke).
  • Ne bacajte praznu ambalažu i delove ambalaže (poklpce) van kontejnera i van kanti za smeće.

Ostalo
Ovo što smo naveli da važi za napitke (limenke, boce, tetrapak…) u principu važi i za konzerve (narezak, pašteta, riba, sardina, tunjevina…) ili suhomesnate proizvode (kobasica, salama, suvo meso, slanina…). Najvažnija je higijena osoblja koje vas poslužuje, a nije na odmet ni obrisati (oprati) spoljašnost ambalaže, kako bi se sprečio eventualni unos klica u organizam.
Više higijene pri korišćenju konzervirane hrane i napitaka – neće nikome škoditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ambalaza
Komentari (0)
Dodaj komentar