Ljubav prema slatkišima

Ako vam nije teško da se pridržavate raznih režima ishrane, ali se ne možete odreći želje za slatkišima, niste jedini. Ova potreba je, zapravo, prirodna. Kada se beba rodi, prvo čime se hrani je majčino mleko, a ono je puno masti i ima blago slatkast ukus. Ova ljubav prema slatkom ne završava se u ranom detinjstvu, već se kod mnogih osoba produžava i na čitav život.
Pored toga što podstiče odojčad da se hrane, šećer obezbeđuje i potrebne kalorije. Bilo da šećer potiče iz jabuke ili čokoladice, organizam ga brzo preobražava u glukozu, jednostavan šećer koji se nalazi u krvi i koji daje energiju ćelijama našeg organizma.
Pa zašto onda tolika povika na slatkiše, zašto se uvek trudimo da ih jedemo u što manjoj meri ili da ih se odreknemo? Zato što pored toga što nam daju energiju, šećeri u slatkišima imaju i štetne učinke – bogati su masnoćama i kalorijama i najbrži su put do viška telesne težine. Mnogo je bolja hrana bogata prirodnim šećerima – voće i neko povrće (na primer kukuruz): ove namirnice nam takođe obezbeđuju vitamine, minerale i vlakna.
Koliko šećera je poželjno i dozvoljeno jesti dnevno? Maksimalno 50 grama u slatkišima, a u prirodnim izvorima i više. U ovu dozvoljenu količinu spadaju i zaslađivači u nekim proizvodima, npr. u hlebu ili u cerealijama. Ako se pitate koliko grama šećera sadrži neki proizvod, pogledajte na etiketi pod "ugljeni hidrati".
Evo nekih ideja kako da prestanete da unosite šećer u organizam u preteranoj količini.
Pravite sopstvene slatkiše. Umesto da jedete industrijske proizvode, napravite sebi slatkiš i tako ćete tačno znati količinu šećera i ostale elemente onoga što jedete. Koristite žuti šećer, med ili malteks – makrobiotički zaslađivač.
Zamenite nezdrave zdravim proizvodima: umesto čokoladica, jedite slatke suve smokve, umesto punjenih kolačića jedite integralne proizvode.
Smanjite količinu: kada spremate neke kolače ili tortu za svoju porodicu, stavite za trećinu manje šećera nego što je u receptu propisano. Videćete – kolač neće izgubiti na ukusu, a to će biti samo dobitak za zdravlje vaše porodice.
Koristite zaslađivače umesto običnog šećera. Možda su nešto skuplji od šećera, ali zdravlje je najvažnije.
I ako gajite veliku ljubav prema slatkom, ne morate se odreći slatkiša. Samo uložite malo truda i izaberite ili pripremite one koji su zdravi i neškodljivi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladaslatkiši
Komentari (0)
Dodaj komentar