Ljudi su masovno počeli da zamrzavaju limun – evo i zašto

Limun, kao i limunov sok omiljeni su dodatak pićima i jelima tokom cele godine. Iz tog razloga se trudimo da u kuhinji uvek imamo barem nekoliko komada kako bi nam uvek bili pri ruci. Ovo južno voće ima i brojne dobre strane za naše zdravlje jer je bogat vitaminom C, poboljšavaju probavu, deluje antibakterijski, reguliše krvni pritisak i još mnogo toga.

Nažalost, limun ne može trajati koliko bi mi baš želeli, pa ako ih ne iskoristimo na vreme, oni se kvare. Međutim, dobra vest je da možete preduhitriti taj proces i osigurati da uvek imate limun kada vam je potreban. Ako želite da ga sačuvate, najbolji način je da ga zamrznete. Zamrzavanjem ne samo da ćete kasnije moći da koristite sam plod, već i njegov sok kao i koricu koja uvek daje fin ukus u dezertima. Još jedna dobra stvar kod smrzavanja limuna je i to što ćete tako lakše moći da ga koristite.

Naravno, ni sam proces odlaganja u zamrzivač nije komplikovan, ali važno je da pratite određene korake kako bi dobili što bolje rezultate.

  • Izaberite limun koji nema mekane delove niti tamne mrlje po sebi
  • Prvo operite plod s vodom, a ako imate voćni deterdžent, možete i s njim. Druga opcije je da pomešate vodu i sirće, a to se pokazalo i kao efikasan način za uklanjanje pesticida
  • Pripremite kesice za zamrzavanje koje na sebi imaju zatvarač

Možete zamrznuti ceo limun, narendani, limunov sok, limun nasečen na kriške i naravno koricu od limuna koja uvek dobro dođe, a ima i deset puta više vitamina nego samo voće. Glavna stvar zašto se ovo uopšte radi je činjenica da tako možete kvalitetno iskoristiti svaki deo ovog citrusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

limunzamrzavanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Biljana

    Odavno zamrzavam sok od limuna u posude za led.Prakticno je jer mozes kockicu da stavis u vodu i napravis limunadu.Aznaci mi kad spremam ribu za rucak.Ja inace godinama pijem vitamin C jer sam pusac.Od nedavno kupujem kapsule OPC+C na bazi acerole,koja ima vise vitamna C i od limuna.