Loše strane kofeina

Čajevi poput ruskog, crnog, indijskog i sl. (ovde se ne ubrajaju oni lekoviti, poput nane i kamilice) sadrže od 45 do 80 miligrama kofeina u standardnoj šolji, što menja jednu od kafa tog dana. Cela familija kola pića u samo jednoj čaši od 2 dl sadrži oko 50 miligrama, a 100 grama čokolade ima od 20 miligrama (mlečne čokolade) do 65 miligrama kofeina (crne čokolade). Zato, dobro odmerite svoje četiri kafe, možda ste popili još neku, a to niste ni znali.
Zašto bi neka kafa više bila toliki problem? Za početak, velika je šansa da više od četiri kafe neće imati pozitivan uticaj na vaše telo, ali je isto toliko velika šansa da će se nepoželjni propratni efekti pojaviti u manjoj ili većoj meri. Problemi koje možete imati mogu se podeliti u dve grupe: one koje direktno osećate i one koji su skriveni od vaših čula, ali, svejedno, prave probleme vašem organizmu.
U prvom slučaju, prekomerni unos kofeina može izazvati glavobolju, anksioznost (strah bez osnove) i panična stanja. Kafa stimuliše lučenje želudačne kiseline, što u slučajevima obimnijih obroka može da vam pomogne, ali na prazan stomak pravi probleme, najčešće gorušicu. Kod većine ljudi, kofein podstiče pražnjenje creva, a u težim slučajevima dijareju. Može izazvati i gubljenje apetita, gubitak težine, razdražljivost i nesanicu.
Velika količina kofeina neopaženo može da nam uništi ili izbaci znatnu količinu vitamina B kompleksa, kao i vitamina C. Ni mnogi minerali ne prolaze bolje, poput cinka i kalijuma. Ukoliko je jetra bez dovoljne količine uskladištenog šećera, višak kofeina može isprazniti jetru i nakon toga izazvati stanje hipoglikemije. Jedna grupa kardiologa kafu krivi i za srčana oboljenja izazvana visokim krvnim pritiskom. Ukoliko preterujete sa kofeinom, i reprodukcija vašeg genetskog materijala može biti otežana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajcajevikafakofeinlose strane
Komentari (0)
Dodaj komentar