Majonez, senf i kečap izazivaju veoma opasnu stvar u telu, ako se puno konzumiraju

Razni umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Nutricionistica Signe Svanfeldt podelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.

Kečap

Ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost kod muškaraca, smatraju stručnjaci. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju, može povećati broj sprematozoida do 70 posto, prema jednoj studiji provedenoj na univerzitetu u Šefildu.

Ipak, Signe upozorava da kečap može sadržati velike količine dodanih šećera. Ona kaže: „Ako želite smanjiti unos šećera, pronađite vrste bez šećera ili sa smanjenim udelom dodatih šećera.“

Senf

Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svetu, a pojedini zapisi sugerišu da je nastao u starom Egiptu.

Senf je prepun selenijuma i magnezijuma, koji mogu imati protivupalna svojstva.

Druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka. Uz to, razne vrste senfa mogu imati visok udeo natrijuma pa ga treba jesti umereno.

„Visok unos natrijuma može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti“, upozorila je Signe.

S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udeo šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.

Majonez

Iako se smatra nezdravom hranom zbog visokog udela masti, majonez se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.

„Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive stvari poput vitamina D“, rekla je Svanfeldt, a prenosi index.hr.

Majonez takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara.

Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Sveučilišta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u ishrani imaju manje verovatnoće da će umreti od moždanog udara. Najkoncentrisaniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala grupa žena u studiji bila je majonez, prenosi index.hr..

Prema tome, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umerenost je ključna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kecapmajonezšećer u krvisenf
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Pri spremanju kecapa i u kucnoj varijanti se koristi secer po meri dovoljnoj za postojanost kecapa pri procesu vrenja sto takodje dovodi u dilemu potrosace pri kupovini.kecapa sa manjim kolicinama secera jer proizvodjaci kao i domacice ne stavljaju vise secera nego sto je potrebno .

  • gordana.

    Bas sam iznenadjena strucnom analizom senfa jer sve do danas se prihvatalo misljenje da je“ izuzetno zdrav umak sto ga je karakterisalo kao dovoljno zdrav umak koji eliminise i nezdrave sastojke mogucih virsli kobasica..A ustvari sami ukusi prijatna slanoca, su mogli biti indicije sastojka secera koji se ne nazire.Mada i dalje ne znaci da u umerenim kolicinama nema pozitivne efekte na organizam.